3 rykande vandringar i Nordamerika

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 rykande vandringar i Nordamerika
Råd och vägledning
03 March 2019

3 rykande vandringar i Nordamerika

Är det värt att flyga över till andra sidan Atlanten för att snöra på sig vandringskängorna och ge sig ut i naturen? Helt klart! USA ovh Canada bjuder på enorma landskap med mycket få människor var man kan leva ut sina vildaste drömmar om att komma långt, långt bort från civilisationen och vara ute ensam i naturen på det mest perfekta sättet.

Vi har grävt fram tre vandringar som var och en är nog till att beställa flygbiljetter och ta sig västerut.

Kings Canyon National Park, Californien, USA

Omkring Californiens Sierra Nevada berg vimlar det av vandringsstigar som för vandrare ut mellan de stora granitklipporna, in mellan toppar och ut längs fredliga bergssjöar. Det kan vara svårt att se när du åker på den vackra Highway 395, eftersom man har öknen på ena sidan av vägen men på andra sidan vägen stiger bergstopparna nästan 4 000 meter.

Är man inte rädd för att få lite höjdmetrar i benen och svett i pannan kan man ge sig ut mot Sawmill Pass som ligger nära den lilla Independence. Det är en lång, cool vandring upp till passet men när man korsar det uppenbarar sig bergssjöarna och bergstopparna.

Efter en dags tid på en av USA:s mest berömda vandringsstigar, John Muir Trail får man möjligheten att lägga de mer vältrampade stigarna bak om sig och bege sig in i Sixty Lakes Basin. Här hittas en mer eller mindre stillös terräng var små lugna bergssjöar, brusande bäckar och lodräta klippväggar skapar en förträfflig kuliss. 

Och det bästa; du har det hela i stort sett för dig själv. 

West Coast Trail, British Colombia, Kanada

De flesta som sätter kursen mot British Colombia dras av de världsberömda nationalparkerna i Rocky Mountains. Medan det är rent vandringsguld man hittar i parkerna som Banff och Jasper så väntar den vildaste läckerbiten ifall att man istället vänder blicken mot kusten. Det kan nämligen bra hända att West Coast Trail på Vancouver Island inte bjuder på samma höjdskillnader som vandringen i Rocky Mountains gör men här väntar istället slitsam terräng genom överväldigande landskap.

Man ska dock vara klar på en utmaning.

Det tar de flesta vandrare sex dagar att vandra de 75 kilometer, varför? Jo, terrängen är som tidigare nämnt utmanande, temperaturerna är låga, det kan regna  ganska mycket, kusten kan bli inbäddad i tjock ock tät dimma och det är branta klippor längs vägen.

Låter det inte så frestande så är det för att man inte vet vad belöningen är. Det är en öde vildmark med förtrollande, tempererade regnskogar, helt fridfulla stränder, man bara vandra eller segla till, utmärkta vattenfall och möjligheter att se de gråvalarna i havet nära leden.

Ett bra äventyr kommer sällan utan utmaningar, det gäller även West Coast Trail.

Grand Canyon Rim-to-Rim-to-Rim, Arizona, USA

Det finns ett märkligt fenomen i många av USA:s nationalparker: när man stannar vid en överväldigande vacker utsiktsplats är det rikligt med människor, kamerorna snurrar och superlativen flyter fritt. 

Man ska dock sällan långt bort från en vandringsstig inann det minskar drastiskt på människor och det upplever man särskilt i enorma Grand Canyon. Från kanjonens södra kant kan man nämligen bege sig de 1600 höjdmetrar ner mot bottnet var Colorado floden i miljontals år har skärt sig ner genom bergslagren. 

Efter några få timmar är det bara en liten bråkdel kvar av människor som flockades vid utsiktsplatserna. Fortsätter man helt ner till bottnet - en tur som sätter knän och lår på prov - blir man belönad på flera olika plan. 

För det första börjar man inse de annars helt ofattbara dimensionerna i ravinen. Utsikterna ändrar sig konstant . Temperaturen stiger. Vegetationen förändrar sig. Man går från högplatå till öken. När man når den långa hängbron som korsar floden i bottnet är man i en helt annan värld. 

Vill man ha den häftigaste upplevelsen av ravinen så fortsätter man upp mot norra kanten. Här kommer man att vara nästan ensam på stigarna.

De senaste år har turen från södra kanten av ravinen till den norra kanten och tillbaka blivit mer och mer populär. Den går under beteckningen Rim-to-Rim-to-Rim och sätter du fyra-fem dagar på att gå den turen upplever du Grand Canyon på ett sätt som få andra gör.

Läs mer om Sixty Lakes Basin på http://www.highsierratrails.com/sixty_lake/overview.html

Läs mer på  https://www.pc.gc.ca/en/pn-np/bc/pacificrim/activ/activ6a

Läs mer om Grand Canyon på https://www.nps.gov/grca/index.htm


Hitta rätt utrustning till vandringen: 

Kängor

Byxor

Ryggsäckar

Sovsäckar


Råd och vägledning
Posted: March 03, 2019
Författare: Opdag Verden