3 tips hur du undviker skavsår på vandringen

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 tips hur du undviker skavsår på vandringen
Råd och vägledning
04 November 2019

3 tips hur du undviker skavsår på vandringen

Blåsor. Vätskefyllda, smärtsamma jäklar som kan göra vandringen till en pina och sätta deprimerande fotspår på humöret. Har man en gång testat vandra med blåsor på fötter eller tår har man inte lust att uppleva det igen. 

Som tur finns det ett par ganska simpla saker man kan göra för att förhindra blåsor. 

Vi tar här en titt på tre saker som är lätta att göra som minskar risken för blåsor avsevärt.

Använd rätt vandringskängor

Vandrar du i ett par kängor som är för stora kan det sluta med att dian fötter glider runt och det är närmast en optimal situation för blåsor att utveckla sig i.  Är skorna däremot för små och stramar för mycket finns det också risk för att det slutar med blåsor. 

Bägge två skapar nämligen den friktion som är orsaken till blåsorna.

Du ska därför vara helt säker på att dina skor passar just dig och så ska du komma ihåg att gå in dem innan du beger dig ut på längre turer. Nya kängor kan trycka på ställen dina känsliga fötter inte är vana till och så uppstår misären. Du ska därför ha vant fötterna till skorna innan du går längre vandringar. Speciellt flerdagars turer kan bli smärtsamma om du redan i starten får blåsor. 

Använd rätt strumpor

När du har skorna på koll ska du minnas att få strumporna under kontroll. Använder du ett par bomullsstrumpor från byrån där hemma, som du använder till vardags löper du riktigt stor risk att få vätskefyllda blåsor. 

Bomull suger nämligen i sig fukt och är dina fötter våta är det större risk för friktion, som man vill undvika. 

Använd därför strumpor som är specifikt designade för vandring. Då pratar man oftast om strumpor i ull (som är ett naturligt underbart material i stort sett alla friluftskläder), eller syntetiska material som har rätt egenskaper.

Packa också ett par extra strumpor så du kan byta till torra ifall dina fötter blir våta och på kvällen är det bara trevligt att komma ut ur dagens strumpor och få något lite mer fräscht på fötterna. 

Vänta inte- reagera nu!

Försök att hela tiden ha i bakhuvudet hur dina fötter och tår har det. Är det något som trycker? Ställen det börjat svida en aning? Dett är så lätt att bara fortsätta att tänka att det nog är okej, särskilt i slutet av dagen när du börjar vara trött men håller ett bra tempo för att komma till lägret, få av skorna och tältet upp. 

Stopp! 

Det är just här du ska ta bort kängorna, se om det börjat bildas blåsor och göra något åt det med detsamma, om så är fallet. Se om det finns tecken på rodnad eller annan irritation. Torka fötterna om de är våta. Byt eventuellt strumpor och om det är en blåsa påväg så gör något åt det. Sätt ett skavsårsplåster något tejp på: stoppa friktionen som har blivit till och lagt grunden för att göra dina steg sura längs med färden. 

Utrustning till vandringen

Råd och vägledning
Posted: November 04, 2019
Författare: Opdag Verden