9 förslag på dina nästa friluftsbyxor

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
9 förslag på dina nästa friluftsbyxor
Råd och vägledning
12 Juli 2022

9 förslag på dina nästa friluftsbyxor

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Frederik Thurøe

Vandrare, längdskidåkare och soldat - älskar att sova utomhus!


Kanske du ska på en långtur, kanske har de gamla slitits ut eller kanske vill du bara skämma bort dig själv. Oavsett vad så har du landat här för att du ska skaffa ett par nya vandringsbyxor. Här hittar du nio vitt skilda förslag på friluftsbyxor.

Friluftsbyxorna är i många fall ett av våra mest trofasta plagg. De ska ofta hålla för många olika saker och för hård användning i friluftsvärlden, samtidigt som de ska vara behagliga att ha på. Dessutom kan du använda dina frilufts- och vandringsbyxor för många andra saker. Oavsett om det är fritid, friluftsliv, arbetsbyxor eller något helt annat, så klarar dina vandringsbyxor uppdraget.

Här i artikeln får du 9 förslag på dina nästa frilufts- och vandringsbyxor. Förslagen är indelade i kategorier så du enkelt och snabbt kan skapa dig en överblick över vilken kategori som möter dina behov.

Det är som sagt bara förslag, så om du inte tycker förslaget passar dig helt perfekt, ta då en titt på vår webbshop – där har vi ett jättestort utbud av friluftsbyxor.


Nybörjarbyxorna | Helly Hansen Veir Tur Pant

Kanske är det så att du är på spaning efter dina första friluftsbyxor. Och kanske vet du inte heller helt om det där med utelivet är något för dig än. Då är modellen Veir Tur Pant från Helly Hansen ett bra ställe att börja.
Byxorna är bra och solida outdoorbyxor, men de är fortfarande så neutrala i utseendet att de utan problem kan användas till annat också. Perfekta till en resa där utrymmet i väskan kanske är begränsat och du gärna vill ha några byxor som kan lite av varje.

De robusta | Haglöfs Rugged Mountain Pants

Om du planerar att vistas bland skog, fjäll eller berg, kan Rugged Mountain Pants från Haglöfs vara ett bra förslag på dina nästa outdoorbyxor. De är nämligen tjocka och robusta, så oavsett om du ska använda dem som arbetsbyxor eller för en tur i skogen så kommer de klara uppgiften. Du ska dock bara tänka på att byxorna inte är fodrade. Så om det blir riktigt kallt, kom då bara ihåg att ha något ullunderställ under dem.  

För den miljömedvetna – Lundhags Makke Pants     

Om det viktigaste för dig är hållbarhet och miljömedvetenhet ska du titta på ett par byxor från Lundhags. Många av Lundhags byxor har nämligen Careful Choice-märket. Här har man alltså tänkt på deras påverkan på naturen och miljön, medan det samtidigt ändå har varit möjligt att tillverka några helt fantastiska friluftsbyxor. Om du gärna vill läsa mer om hållbarhet och friluftsbyxor, läs då denna artikel.  

Makke_Pant_Women_ForestGreen_1124003_604_SS13_front
Makke_Pant_Men_1114002_604_Forest_Green_2
Lundhags Makke Pants
För herrar

För dem med korta ben | Haglöfs Mid Flex Short 

Det kan ju också vara så att du inte har så långa ben och friluftsbyxor därför ofta är för långa – det dras jag själv med. Lyckligtvis så kommer många av utgåvorna också i en kort modell – och även om du har korta ben så kan du ju faktiskt också helt enkelt använda tricket att köpa ett par byxor som ska läggas upp, som du läste ovanför. Men det finns som sagt korta modeller, t.ex. Mid Flex från Haglöfs. Här har man kapat ungefär 5 cm av benlängden – annars så är byxorna fullständigt maken till modellen med regular längd. På det sättet slipper du ha en massa irriterande tyg nere vid kängorna som sitter och vecklar sig och blir vått och smutsigt – bl.a. därför är det fördelaktigt att köpa byxor som passar i längden. Och om du ändå saknar lite vägledning, kasta då en blick på denna artikel, som handlar om vad du ska tänka på när du köper vandringsbyxor.  

Mid_Flex_Pant_Women_TrueBlackSolid_6041332VT_S18_2
Haglöfs Mid Flex Short
För damer
Mid_Flex_Pant_Men_Short_TrueBlack-Solid_6041322W4_S18_2
Haglöfs Mid Flex Short
För herrar

De tekniska | Fjällräven Keb 

Om du däremot letar efter ett par mycket tekniska byxor som också sitter bra och har fickor på rätt ställen, då ska du ta en titt på Fjällräven Keb. De är utan tvekan de mest tekniska byxorna som Fjällräven kan komma med. De är tillverkade i en blandning av stretch och G-1000-tyg för att ge en blandning av slitstyrka och smidighet. Dessutom finns det diverse fickor och dragkedjeventilation i byxorna – och de finns även i ett hav av färger. I gengäld är de också nästan dubbelt så dyra som Mid Fjell, som du läste om i #2. 

keb_trousers_w_regular_21-deep-forest-laurelgreen-89235r-netbillede
Fjällräven Keb
För damer
Keb_Trousers_M_85656-555-520_Dark_Navy_Uncle_Blue
Fjällräven Keb
För herrar

De klassiska | Fjällräven Vidda Pro

Fjällrävens Vidda Pro-byxor är en tvättäkta klassiker i outdoorvärlden. De är tillverkade i Fjällrävens robusta G1000-tyg och har förstärkningar på både knän och bakdel, där du kommer slita på byxorna mest. Eftersom byxorna uteslutande är sydda i G1000, så är det varken stretch, ventilationsdragkedjor, och de är inte heller vattentäta. Du kan dock göra dem mer vind- och vattenavvisande genom att vaxa dem med bivax – det kan vara skönt att byxorna kan stå emot lite mer väder om du är ute på tur. Här får du alltså ett par mycket robusta och pålitliga byxor som du kan använda i många år på alla möjliga turer. 

För dem med långa ben | Fjällräven Nils Pants

Om du är lång eller bara har långa ben, så kan det ibland vara svårt att hitta byxor som inte är för korta. Lyckligtvis kommer många av byxorna som du har läst om här i artikeln också i långa utgåvor – ofta med en extra benlängd på 5 cm. Men om det inte är nog så kan det vara Fjällrävens Nils Pants du ska kika på. De är nämligen med rå benlängd – det betyder att du själv ska lägga upp byxorna till rätt längd. På så sätt får du några byxor som har många av samma kvaliteter som några av de andra du har läst om, samtidigt som de är i just precis den längd du tycker de ska vara. 

De tajta | FjällrävenLundhags eller Sherpa

Tights är inte bara bra att löpa i – de är också bra att vandra i. Den stora fördelen som tights har är att de självklart är tajta. På det sättet blir det inte något extra tyg från byxorna som hänger och fladdrar och vissa personer känner sig friare när de vandrar med tights – det kan ibland också vara svårt att känna att du överhuvudtaget har på dem. Vissa tights är vind- och vattenavvisande, men annars är det inte stor skillnad på vårt sortiment. Vi har tights från både Fjällräven, Lundhags och Sherpa. 

För den prismedvetna | Haglöfs Mid Fjell

Ibland är ju priset den absolut mest avgörande faktorn. Om du väljer byxorna Mid Fjell från Haglöfs så får du ett par ganska bra byxor till ett mycket överkomligt pris. Normalpriset är 999 kronor. För det får du ett par bra och solida vandringsbyxor som är mycket neutrala och kan mycket av det som du läste om uppe i #1. Du får dock inte samma mängd stretch här, och du har heller inte dragkedjor för ventilation på sidan av benen. I gengäld är de billiga! 

Jag hoppas du nu känner dig ännu bättre rustad för att välja dina nästa vandringsbyxor – ha det så trevligt!

Råd och vägledning
Inlagd: Juli 12, 2022
Författare: Frederik Thurø