Ny cykelrutt i England och Skottland

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Ny cykelrutt i England och Skottland
Inspiration
28 Januari 2020

Ny cykelrutt i England och Skottland

The Great North Trail är en ny cykelrutt genom den norra halvdelen av England och det mesta av Skottland. Inte nog med att man upplever stora, vackra landskap längs vägen - det är i stort sätt ingen trafik när rutten primärt följer bilfria vägar.

Det finns många fantastiska fördelar med att resa på cykel; friheten att kunna pausa när man vill, sättet man upplever landskapen man färdas genom och får alla lukter och ljud med. Känslan av att rulla ner längs en lång backe och glädjen över att ha nått toppen av en annan backe.

En sak som inte är till fördel på cykelturer är biltrafik. Otroligt nog kan man i stort sett undgå det på The Great North Trail.

Man cyklar nämligen på stigar, grusvägar, övergivna järnvägar, mycket lätt trafikerade småvägar och liknande på hela 98 procent av turen.

The Great North Trail för en dessutom genom några av norra Englands och Skottlands mest ikoniska landskap som exempelvis de vackra bergen i Peak District, Yorkshire Dales med de idylliska gröna, frodiga landskap och trevliga byar, Kielder Forest med de stora fredliga skogarna och blanka sjöar, Corrieyairack Pass i det barska, fascinerande högland i det skotska Loch Ness med legenderna, myterna och slotten och Cape Wrath som utformar ett värdigt avslut på rutten, på Skottlands nordliga kust.

Tar man hela rutten kan man lugnt räkna med att vänta sig ett enormt äventyr. De olika deletapper lockar olika cyklister och det finns många möjligheter att välja just det lanskap och terräng som tilltalar dig mest.

Är man mer för en avslappnad cykling, eller ska det med barn på turen och man letar efter en aktiv semester, finns det nog bilfria och platta sträckor längs kanaler var det inte är så långt till nästa Bed & Breakfast.

Kan man däremot inte få nog av stora vidder, barskt väder och vild camping så är det svårt att slå det skotska höglandet.

Rutten indelad i 8 etapper:

  1. Peak District och South Pennines: Middleton Top till Hebden Bridge (129 km, 2-3 dagar). Här finns både dagsturer för familjer och långdistanstur i White Peak; hård teknisk cykling i Dark Peak; vilda turer över hedarna och på brant, teknisk klippa i dalarna omkring Calderdale. 
  2. Yorkshire Dales: Hebden Bridge till Appelby-in-Westmorland (171 km, 2-3 dagar): vilda hedlandskap och historiska sevärdheter.
  3. North Pennines och Kielder Forest: Appleby-in-Westmorland till Kielder (123 km, 2-3 dagar); en vild, öde tur över hedlanskap men också sträckor lämpade för familjeturen längs den gamla järnvägen South Tynedale Railway.
  4. Scottish Borders: Kielder till Edinburgh (154 km, 2-3 dagar): Ensamma landskap med en rad olika mountainbikespår, var du ser väldigt få mänskor men också familjevänliga turer nära den skotska huvudstaden Edinburgh.
  5. Central Belt: Edinburgh till Glasgow (83 km, 1-2 dagar): Lätt, behaglig cykling mellan Skottlands två största städer. Här kan alla vara med också barnfamiljen.
  6. Grampian Mountains: Glasgow till Fort Augustus (260 km, 3-5 dagar): Vild och avsides liggande cykling i de skotska kuperade landskapen. 
  7. Northern Highlands: Fort Augustus till Oykel Bridge (151 km, 2-3 dagar): På den här etappen utforskar man de vildaste mest öde spår i det skotska höglandet.
  8. Sutherland och Caithness: Oykel Bridge till Cape Wrath (133 km, 2-3 dagar) eller Oykel Bridge till John o' Groats (218 km, 3-4 dagar): På bägge rutter utforskar man öde dalar och sjöar på den norra kusten.

Du kan läsa mycket mer om rutten, ladda ner GPX-filer, hitta kartor osv. på www.cyclinguk.org/route/great-north-trail-full-route-cape-wrath

Foto: Rob Spanring 

Relevanta länkar:

Cykelutrustning

Cykelväskor

Cykelkläder

Inspiration
Inlagd: Januari 28, 2020
Kategorier: Cykling - Sverige
Författare: Opdag Verden