3 korta pilgrimsturer till fots

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 korta pilgrimsturer till fots
Inspiration
24 September 2018

3 korta pilgrimsturer till fots

Pilgrimer har gått på Europas stigar och små vägar i hundratals år. Idag erbjuder rutterna vacker natur, rik kultur och spännande historia, oavsett om du är en traditionell pilgrim eller bara vandrar för att hitta fin natur och lugn och ro. Här är tre bitar av längre pilgrimsrutter där man kan få ett smakprov av konceptet.

1 Via Francigena i Italien

Via Francigena är en gammal pilgrimsrutt, som på sin tid startade på engelska Canterbury och ledde bland annat genom Frankrike till Rom. Ruttens namn betyder också ”Vägen som kommer från Frankrike”, men en av de mest intressanta sträckorna är i Toscana.

Om du går mellan de milt charmiga medeltida städerna San Gimignano och Siena - en. rutt på cirka 50 kilometer - upplever du vacker natur och underbar historia. Den medeltida staden San Gimignano är känd för sina fyrkantiga stentorn och är som att tas direkt från ett äventyr. Här finns intima torg och smala gränder, och utanför stadsmuren slingrar sig vägen förbi vingårdar mitt i Chianti-regionen.

Du går på grusvägar och små stigar till en annan äventyrlig liten stad, Monteriggioni, där du välkomnas till mysigt boende bakom de gamla stadsmurarna. Kullerstensbelagda små vägar leder en vidare genom skogen, förbi ruinerna av den medeltida byn Cerbaia och hela vägen till vackra Siena, där man lätt kan få en extra dag eller två att snusa runt i området runt det livliga, centrala torget; Piazza del Campo.

Läs mer om rutten och hitta kartor på www.viefrancigene.org

2 Jesus Trail i Israel

På vägen hit går du bokstavligen i Jesu fotspår. Jesus Trails 65 kilometer slingrar sig nämligen genom hans hemtrakter, Galileen, som ligger i norra delen av Israel. Det var här som den historiska Jesus växte upp, och på de fyra dagarna det tar de flesta att täcka vägen kommer du nära många platser du hör om i Bibeln.

Rutten börjar i Nasaret gamla stad och vinkar genom landskapen till Kapernaum, som var en av de platser där Jesus ofta predikade för sina lärjungar. Du går vidare genom ett brett utbud av olika landskap med allt från karg stenig öken över frodiga dalar till skuggiga olivlundar och fina steniga berg. Om och om igen påminns vi om den kulturella och religiösa betydelsen av Galileen.

Här finns romerska amfiteatrar, medeltida korstågslott, antika synagogor och romerska villor med mosaikgolv. Du kommer genom Kana, där enligt Bibeln Jesus gjorde sitt första mirakel och förvandlade vatten till vin, du går genom arabiska och judiska byar, upp på berget Arbel och har utsikt över Genesis-sjön, som ligger 214 meter under havsytan. Detta gör det till världens lägsta sötvattenssjö.

I allt ger det en rutt rik på historia, kultur och fina landskap.

Läs mer på www.jesustrail.com

3 Camino de Santiago i Spanien

Det är omöjligt att undgå Camino när man talar om pilgrimsfärder i Europa. Det är helt enkelt den mest kända och mest vandrande. Och även här kan du få en trevlig smak av en förlängd helg - det är sannolikt att du sedan går tillbaka och vandrar mer.

En bra, kortare sträcka av Camino börjar i Pamplona och leder över 45 kilometer vandrare till Estella. Som vanligtvis är fallet med Camino är rutten väl markerad och väl inställd för vandrare. Du går på stigar och små vägar genom parker och dalar till byn Cizur Menor. Här är en trevlig kyrka från 1200-talet. En stigning leder upp till åsen Alto du Perdon, prydd med statyer av forntida pilgrimer.

Innan du når hela vägen dit kommer du dock till Fuente Reniega, där du stöter på en av legenderna som hjälper till att ge pilgrimsfärgen extra färg. Legenden går så här: En utmattad, dödstörstig pilgrim frestades av djävulen. Men han motstod frestelsen. Som belöning framträdde en apostel. Han visade pilgrimen vägen till källan där han kunde släcka sin törst.

I den medeltida staden Uterga finns vackra, vitkalkade hus och i San Juan Bautista-kyrkan i Obanos kan du ta en titt på Guillermos kranie stöpt i silver. Guillermo var en hertig som gick pilgrimsrutten med sin syster Felicia. Hon ville att han skulle lämna sig så att hon kunde leva resten av sitt liv som eremit, men han vägrade. När hon vägrade att återvända till Frankrike med honom dödade han henne. När Guillermo migrerade till Santiago igen flera år senare blev han så bedrövad att han enligt uppgift sörjde över sin syster fram till sin egen död.

Idag når pilgrimer Pamplona 22 kuperade kilometer efter Obanos.

Läs mer om Caminoen på www.caminoadventures.com og på www.santiagopilgrimme.dk

Härunder hittar du länkar till relevanta kläder och utrustning:

Ryggsäckar

Vandringsskor

Vandringskängor

Vandringssandaler

Vandringsstavar

Foto: Pedro Rufo

Inspiration
Inlagd: September 24, 2018
Kategorier: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden