3 långa vandringar i USA

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 långa vandringar i USA
Inspiration
04 Mars 2019

3 långa vandringar i USA

Kommer vandring i USA på tal är det ofta de riktigt långa vandringar som lyftas fram: Pacific Crest Trail, Great Divide Trail och Appalachian Trail. Det finns massvis av oförglömliga vandringar som inte kräver ett halvår att genomföra men bjuder på massor av äventyr och oförglömliga landskap. Här är tre av de bästa:

The Arizona Trail

Den här stigen slingrar sig 1314 kilometer genom Arizona, från Coronado National Memorial vid den mexikanska gränsen i söder till statsgränsen till Utah i norr. Landskapen man vandrar genom är ofta gigantiska, ofta torra och nästan konstant fascinerande.

Här finns enorma öknar var kaktusar sträcker armarna mot den blåa himmel, vidsträckta bergsplatåer, djupa alpina skogar som bjuder på svalkande skugga. Så väntar även en av de helt klassiska naturupplevelser mot slutet av turen.

Startar man i den södra delen av staten upplever man råa öken berg som blommar under monsunen i slutet av sommaren. Man kunde tro att det är en lögn att vilda blommor i lila och rosa färger blomstrar upp ur öknen som blir gröntäckt. Kanske ser man en ökensköldpadda krypa över stigen, eller en skallerorm. Är man tursam kan man få syn på en gilaödla och om natten ylar prärievargarna.

Behöver man komma in i lite civilisation kan man stanna i Tuscon innan Sagurao National Park väntar med sina kaktusar som sträcker sina armar mot himlen i bästa Lucky Luke-stil.

Rutten undgår förnuftigt betongstaden Phoenix med alla sina miljoner människor och så sker den stora förändringen att man börjar röra sig uppåt. Sedona med de knallröda klipporna är en höjdpunkt på turen samt ett bra ställe att ta en lugn dag eller två på och innan man når den lilla universitetsstaden Flagstaff vandrar man upp genom djupa barrskogar med porlande bäckar och temperatur som nästan känns sval efter den konstanta solen längre söderut. 

På andra sidan av Route 66 och Flagstaff väntar turen genom själva Grand Canyon. Från den ena kanten ner till bottnet och upp på andra sidan är det 1600 höjdmeter ner, 1600 höjdmeter upp igen. Bara de par dagar som det tar är värd hela resan. 

Inte långt från Grand Canyon slutar rutten vid gränsen till Utah som man når efter 1314 kilometer tll fots.

Läs mer om stigen på www.aztrail.org 


The Colorado Trail

USA's mäktigaste bergskedja. The Rocky Mountains täcker en stor del av staten Colorado och självklart slingrar sig en vandringsstig genom de häftiga bergen. The Colorado Trail startar vid foten av Rocky Mountains nära Denver och slutar 782 kilometer senare i Durango i det sydvästra hörnet av Colorado.

Längs vägen kommer benen på prov. Det är nämligen sammanlagt en stigning på 27 000 meter som väntar och man sätter sällan fötterna under de 3 000 meter när man först kommit sig in bergen. Belöningen väger däremot med mindre det hela upp. Man vandrar över lugna platåer, genom alpina skogar, över blomsterängar, längs brusande floder och under taggiga toppar. 

Samtidigt ger stigen en inblick i en amerikansk stat som på många sätt var ett vilda västern för ett halft århundrade sedan. Man vandrar genom små städer var guldfebern rasade ( folk kommer fortfarande med drömmen om att hitta guld och leva ett lyckligt liv forever after) och det finns de små städerna med bra bryggerier som serverar öl till de törstiga vandrarna, glassbutiker och diners med stora hamburgare. 

Colorado Trail levererar minsann med storslagen natur och charmerande städer och byar. 

Läs mer om stigen på  www.coloradotrail.org 

John Muir Trail 

Den 340 kilometer långa John Muir Trail är så gott som nära på den perfekta vandringsstigen. Den börjar i ett av de mest ikoniska ställen på listan över USA's vildaste landskap, i Yosemite Valley, går genom några av de mest spektakulära områden i Californiens Sierra Nevada- berg och slutar på toppen av den högsta punkten i The Lower 48 (USA's stater utan Hawaii och Alaska): 4421 meter höga Mount Whitney.

Man blir förälskad innan man ens börjat vandra. Starten på stigen är nämligen ute på de idylliska ängarna in Yosemite-dalen. Här flyter Merced floden över gröna dalar under de himmelska granitklipporna som sträcker sig 800 meter lodrätt mot himlen.

Redan på den första vandringsdagen är det enorma vattenfall längs stigen och snart har man lagt dagsturisterna i nationalparken bakom sig och har bergen framför sig. 

Sierra Nevada bergen är kända för sina vidsträckta granitklippor och omgiven av dem vandrar man genom raviner och dalar, över ängar och längs floder och spegelblanka bergssjöar. Bergstoppen på 4000 meters höjd tittar ner på en. 

Stigen slutar på toppen av Mount Whitney. Här står man på kanten till en annan värld. Ett par lodräta kilometrar under en ligger nämligen öknen i Owens Valley. Ett oförglömligt ställe att avsluta en av världens mest speciella vanndringar på. 

Läs mer om stigen på www.johnmuirtrail.org Relevanta länkar:

Vandringsstavar

Förstahjälp

Resetillbehör

Ryggsäckar

Skor

Inspiration
Inlagd: Mars 04, 2019
Författare: Opdag Verden