3 nya vandringar i syd, öst och väst

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 nya vandringar i syd, öst och väst
Inspiration
10 September 2019

3 nya vandringar i syd, öst och väst

Nya vandringsleder dyker ständigt upp och gamla vandringsleder utvidgas. Här har vi hittat tre vandringsleder: en ny rutt i ett välkänt vandringsland, en förlängning av en förbisedd exotisk promenad och en helt ny överraskning på en plats dit bara ett fåtal kommer.

Splitterny stig i Armenien

the Transcaucasian Trail har några år på ryggen och är ett spännande, ambitiöst projekt att etablera upp till 2000 kilometer vandringsleder i de bergsområden i utkanten mellan Europa och Asien.

Nu är ett helt nytt avsnitt på 125 kilometer i Armenien redo att bli vandrat.

Här hittar du öde bergslandskap och upplever eko från den gamla Sidenvägen i form av den gamla caravanserai, som är vandrarhem som en gång byggdes längs handelsvägarna i Asien, Nordafrika och sydöstra Europa.

Här finns också möjligheten att besöka forntida kloster som lockar ett liv på UNESCO: s världsarvslista, och om du känner för ett glas vin kan du titta in i världens äldsta vingård.

I naturen mellan attraktionerna hittar du berusande djupa raviner och kaskade vattenfall, idylliska blomsterängar och robusta klipptoppar, mysiga byar och forntida armensk kultur.

Man kan förvänta sig att spendera en knapp vecka på att vandra hela rutten, var det finns utmärkta möjligheter att sova i tält längs vägen. Det finns också goda möjligheter att sova med tak över huvudet, eftersom det finns boende i slutet av alla dagsetapper utom en.

Du kan läsa mer om rutten, övernattning, transport osv. samt hitta GPX-filer för rutten på https://transcaucasiantrail.org/en/hike/vayots-dzor-armenia/

Kroatisk vandring utvidgad

Även bland vandrarna är det inte många som känner till Mljet Thru-hiking Trail. Stigen slingrar sig över de Dalmatiska öarna i Kroatien, som förmodligen annars mest förknippas med solsemestrar, strandutflykter och bad i vågorna.

Men du behöver inte åka långt borta från kusten innan de flesta spår av turister förångas, och du har de vackra, exotiska öarna till stor del för dig själv.

Under 2019 har Mljet Thru-vandringsleden utvidgats, så att den nu går totalt 62 kilometer längs de frodiga, gröna öarna, där du fortfarande har goda möjligheter till att tvätta bort svett i havets varma vatten.

Du kan hitta en interaktiv karta över den markerade rutten på www.mljet.hr

Ny 225 km lång vandring i Wales 

Det finns ingen brist på långa vandringsleder i Storbritannien, och nu kommer en helt ny till Wales.

Den markerade långdistansvandringen Heart of Wales Line Trail erbjuder 226 kilometer, som grovt följer den vackra järnvägslinjen Heart of Wales, som är känd för att transportera passagerare genom det idylliska landskapet mellan Crewe / Shrewsbury och Swansea / Cardiff.

Vandringen går rätt förbi de 29 tågstationerna på sträckan, så det är underbart enkelt att komma till och från rutten med kollektivtrafik. Det ger också goda möjligheter att vandra endast delar eller utvalda delar av rutten.

I bästa brittiska stil kan du övernatta på små Bed & Breakfast under vägen, och det är naturligtvis möjligt att fylla på med mat, dryck och sällskap på pubarna längs vägen.

Du kan läsa mer om rutten och hitta detaljerade beskrivningar på varje enskild etapp på www.heartofwaleslinetrail.co.uk


Relevanta länkar:

Kläder

Skor

Utrustning


Inspiration
Posted: September 10, 2019
Categories: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden