5 vandringar långt norrut

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
5 vandringar långt norrut
Råd och vägledning
05 Mars 2019

5 vandringar långt norrut

Hos våra grannar långt i norr finns det massor av vackra vandringsleder. Uppe var midnattssolen skiner om sommaren, landskapen sträcker sig för evigt och naturen utspelar sig i form av fjäll, floder, glaciärer, varma källor och underbara utsikter.

1. Laugavegur på Island

Det är faktiskt inte mer än 55 kilometer från Landmannalaugar till Þórsmörk på den sydliga delen av Island och man kan vandra hela turen på ett par dagar om man har bråttom.

Sätter man fyra dagar på att vandra mellan stugorna som ger ly för natten, har man god tid till att uppleva de rykande, varma källor, utsikterna över bergen med gröna gräsmattor som står i kontrast till bergens röda, bruna och orannge nyanser, var vita snöplättar kastar ännnu fler färg på paletten. 

Hela vandringsturen bjuder på det ena storslående exempel efter det andra på hur vackert det är när naturen går helt vild ute på vulkanön.

2. Kungsleden i Sverige 

Kungsleden i det nordliga Sverige hittas på många listor över de bästa vandringsturer, i såväl Europa som i hela världen. 
Där bör den också ligga.
Det är inte utan orsak som många passionerade fjällvandrare känner en närmast religös tillhörighet till den 450 kilometer långa vandring som de återvänder till gång på gång. 
Landskapen är enorma och obefolkade, bergen är nakna och imponerande, dalarna är breda och älvarna brusar. Kungsleden är skandinavisk vildmark när den är som bäst. 
Samtidigt finns det bra skyltning längs vägen och det finns stugor att övernatta och äta i, så ryggäscken behöver inte vara så tung som när man går med tält.

3. Arctic Circle Trail på Grönland 

Grönland är inte bara snö och is, det kan också vara grönt och frodigt. Det är få ställen man upplever det så fint som man gör på Arctic Circle Trail på södra Grönland.

Rutten är 170 kilometer lång och normalt tar den mellan en vecka och 10 dagar att vandra. Den bjuder på enorm, öppen grönländsk vildmark var floderna brusar, det finns glaciärer, muskoxar, renar och polarrävar. 

Utöver det skiner solen överraskande mycket i området så de flesta upplever naturen från sin vackraste sida.

Det finns inga faciliteter längs vägen så turen förgås med tält och med mycket proviant i ryggsäcken. Det betyder att turen är för de lite mer erfarna vandrare som vet vad som krävs för att vandra i vildmarken.



4. Reinebringen i Norge 

Norge är så späckat med fina ställen att vandra på så man kunde tro att det är ett skämt. Tittar man lite bort från de kända rutter som exempelvis Jotunheimen hittar man det som må vara en av Skandinaviens bästa dagsturer. Den ligger högt norrut på Lofoten.

Här reser sig dramatiska, robusta berg sig direkt från havsytan i landskap som konstant imponerar. Man kan kanske bli bedragen till att tro att man inte alls behöver vandra för att få utsikterna men som alltid så blir allt bara vackrare när man snörar kängorna på fötterna och beger sig ut på stigarna.

Startar man i den lilla fiskebyn Reine på Moskenes tar det bara två till tre timmar att nå toppen på Reinebringen och plötsligt ligger fjordarna djupt unnder en och flera av de robusta bergen dyker upp.

Är det inte tillräckligt med en dagstur kan man gå till toppen av Hermannsdalstinden var man eventuellt kan övernatta i stugan Munebu längs vägen. 




5. Urho Kekkonen National Park i Finland

Finland blir ofta bortglömt när det talas om vandringar i skandinavien men också här hittas sjjälvklart enorma vildmarksområdenn. 
Högt, högt i norr ligger Urho Kekkonen National Park som bjuder på ett nätverk av markerade vandrinngsstigar som leder från den ena simpla stugan till den andra , var man finner ly för natten - om man så inte föredrar tältet.
Nationalparkenns landskap består bland annat av runda små backar, stora våtområden, djupa klyftor, nakna bergstoppar, stora sjöars blanka spegel och alpina dalar. 
- Och så djuren.
I nationalparken kan du vara lyckligt lottad och se en arktisk räv, älgar, renar eller till och med en av de björnar som bor där men sällan blir sedda.
Relevanta länkar:

Råd och vägledning
Inlagd: Mars 05, 2019
Författare: Opdag Verden