7 vandringsleder i Danmark

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
7 vandringsleder i Danmark
Inspiration
03 Maj 2019

7 vandringsleder i Danmark

Danmark har mängder med fina vandringleder som bjuder in till både helgutflykter och veckolånga äventyr. Här hittar du sju av dem, lokaliserade över hela Danmark med Jylland mot väst, Själland i mitten och Bornholm i öst. 


Trækstien

Gudenån är med sina 158 kilometer Danmarks längsta vattendrag. Det bästa sättet att uppleva landskapen som ån rinner igenom är att vandra på Trækstien. Stigen är en 7 mil lång vandringled som slingrar sig fram, sida vid sida med vattnet, från Silkeborg till Randers.

Stigen anlades i sin så att pråmdragarna och deras hästar kunde dra pråmar med gods mellan de två bygderna, så därför går den även under namnet Pråmdragarstigen.

Stigen går nära vatten, så man ska ha ordentliga skor på sig då det finns en viss risk för tillfälliga, mindre översvämningar och våtmark. 

Läs mer om Trækstien på https://www.silkeborg.com/trækstien

 

Hærvejen

Finns det egentligen något bättre sätt att uppleva Jylland på än Hærvejen? Den 220 kilometer långa vandringsleden sträcker sig från Viborg till Padborg. Man vandrar på småvägar och stigar längs Jyllands ryggrad och turen bjuder inte bara på vacker natur utan även på historia.

Leden är ordentligt uppmärkt och om man ger sig av under sommaren kan man dessutom lämna den tunga ryggsäcken hemma och i stället vandra från vandrarhem till vandrarhem. Det kostar endast 100 danska kronor per övernattning per person. Om man inte har tid att gå hela sträckan finns det gott om förkortningsmöjligheter. 

Läs mer om Hærvejen på https://www.haervej.com/ln-int/haervejen/ancient-road-haervejen-foot

 

Själlandsleden

400 kilometer från Själlands Udde till Stevn, rakt över Själland, genom vacker natur, småbyar och kulturminnen. Leden utmärker sig genom att vara berikad med flertalet vindskydd längs vägen, så att man kan få lä under natten. 

 http://sjaellandsleden.dk/?lng=enkan du se en interaktiv karta som visar vindskydd och andra övernattningsmöjligheter, mer information om de olika etapperna, mataffärer med mera. 

 

Bornholms kuststig

Bornholm påminner inte om andra ställen i Danmark och om man vill få ett intryck av hela ön ligger det nära till hands att vandra kuststigen. Den följer mer eller mindre den 120 kilometer långa kusten runt ön och tar dig genom fantastiska landskap; skogar och raviner, stränder och strandängar, fiskebyar och givetvis öns berömda klippor. 

Du kan läsa mer om vandring på Bornholm på https://bornholm.info/en/walks/

 

Kust-till-kust stigen

En klassisk, jylländsk vandringsled som precis som namnet antyder, leder vandraren från den ena jylländska kusten till den andra. Längs färden följer man Varde å, Holme å samt Vejle å och det finns övernattningsmöjligheter i form av mysiga vindskydd och lägerplatser längs leden. På lägerplatserna finns rinnande vatten och dass. Naturen präglas bland annat av smala dalar som åarna har karvat i årtusende, stora gräsängar, öppna heder, våta mossar med mera. 

Du kan läsa mer om Kust till Kust stigen, som är cirka 130 kilometer lång, på https://www.kyst-kyststien.dk

 

Himmelbjergs-rutten

En liten rutt genom stora landskap runt omkring Himmelbjerget. Berget når 147 meter över havet och omtalas ofta som Danmarks högsta punkt. Även om detta inte helt stämmer, är området värt ett besök och den 40 kilometer långa vandringen runt berget är en perfekt helgaktivitet. Leden är ordentligt markerad och det finns flera ställen man kan övernatta på. 

Här kan du läsa mer om rutten: https://www.silkeborg.com/ln-int/himmelbjerget-sky-mountain-gdk1093301

 

Skjoldungestien

Själlands första nationalpark heter Skjoldungernes Land, så det är inte så konstigt att det är här som Skjoldungestien (svenska: Sköldungestigen) går. Den 40 kilometer långa, tydligt markerade vandringsleden har vindskydd längs vägen och anses generellt vara en lämplig led för nybörjare- eller vana dags-vandrare som gärna vill testa att bygga ut äventyret med en övernattning. Den fina omgivningen gör så sätt att leden inte blir någon besvikelse för även den mer erfarna vandraren. 

Du kan läsa mer om Skjoldungestien på https://nationalparkskjoldungernesland.dk/oplev-nationalparken/aktiviteter/vandretur/

 

Hitta utrustningen till ditt Danmarksäventyr här 

Relevanta länkar:

Tält

Kläder

Utrustning

Skor & Kängor 

 

 


Inspiration
Inlagd: Maj 03, 2019
Författare: Opdag Verden