Övernatta inomhus på fjället i Norge och Sverige

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Övernatta inomhus på fjället i Norge och Sverige
Inspiration
04 September 2018

Övernatta inomhus på fjället i Norge och Sverige

I både Norge och Sverige hittar du ett långtgående nätverk av fina stugor, fina fjällstationer och mysiga fjällstugor, där du kan tillbringa natten på fjällturen.

I Norge driver den norska turistföreningen mer än 500 stugor, där vandrare och andra människor som hittar ut i bergen kan övernatta. Stugorna är spridda över hela Norge, och turistföreningen ansvarar också för att underhålla mer än 20 000 kilometer stigar som förbinder stugorna, så att du kan göra dina egna resor - eller följa några av de mer populära rutterna.

Stugorna är indelade i tre olika kategorier:

De mindre, obevakade stugorna, som vanligtvis har 5 till 25 sängar, täcken eller filtar samt möjlighet att laga sin egen mat.

Stugorna med självhushåll är i stort sett identiska med stugorna med självhushåll, men här kan du köpa mat; till exempel knäckebröd, pålägg, snacks och middagsrätter som du förbereder själv.

Båda typerna av stugor är antingen olåsta eller så kan du öppna dem med en standardnyckel som du kan komma åt när du blir medlem i den norska turistföreningen. Det kostar cirka 550 kronor per år, men då finns det också rabatt på övernattningar i stugorna. Om du har flera nätter under året kan det enkelt löna sig. De två typerna av stugor kostar vanligtvis mellan 80 och 160 kronor per person att övernatta i.

Stugorna har stugvärdar som förbereder och serverar mat. Efter en lång dag i bergen är det fantastiskt med en trerättersmeny, som ofta är fallet, och eventuellt en kall öl eller ett glas vin. I stugorna kan du sova i en sovsal eller spendera lite mer och få ett dubbel- eller fyrbäddsrum eller sova i en sovsal. Dessutom finns det ström så att du kan ladda olika elektroniska föremål, och det finns möjlighet att bada.

Det kostar upp till cirka 550 kronor med full pension för övernattning i en av de servade stugorna.

Läs mer om Den Norske Turistforening på www.dnt.no och läs mer om själva stugorna på www.ut.no

Fjällstationer och fjällstugor i Sverige

I Sverige är det Svenska Turistföreningen som driver bergstationer och fjällstugor som, precis som i Norge, är redo för vandrare, skidåkare och andra som vill uppleva bergen.

En fjällstation är en slags blandning mellan ett berghotell, ett vandrarhem och ett pensionat. Fjällstationer ligger ofta nära en nationalpark eller naturreservat samt i början och slutet av populära vandringsleder och har vacker natur precis utanför dörren. Du kan bo i allt från mycket enkla rum med våningssängar till trevliga rum som de du hittar på "vanliga" hotell. Dessutom kan du koppla av och prata med andra bergsmänniskor i vardagsrummet, och du kan köpa mat i butiken. Priset för en övernattning ligger vanligtvis mellan 175 och 400 DKK.

Fjällstugor finns vanligtvis med intervaller på cirka 10 till 20 kilometer på markerade rutter i bergen. Här är förhållandena lite enklare än vid bergstationerna. Du sover i våningssängar och bör ha med egen lakanpåse. Du gör också din egen mat. En övernattning kostar vanligtvis från DKK 275.

Om du är medlem i Svenska turistföreningen garanteras du det bästa priset på boende. Du får också tidningen Turist. Ett medlemskap kostar cirka 335 DKK per år.

Läs mer på  www.svenskaturistforeningen.se

Nedan hittar du länkar till relevant utrustning:

Ryggsäckar

Vandringskängor och vandringsskor

Vandringsstavar

Sovsäckar

Blogginlägg: 9 redskap för vandringen från stuga till stuga

Blogginlägg: 7 bra skäl att vandra från stuga till stuga

Inspiration
Inlagd: September 04, 2018
Författare: Opdag Verden