Vilka regnkläder ska du välja till ditt barn?

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vilka regnkläder ska du välja till ditt barn?
Råd och vägledning
08 Augusti 2018

Vilka regnkläder ska du välja till ditt barn?

Barn älskar att hoppa och leka i regnet, men det roliga försvinner snabbt om vattnet läcker in så att både kläderna och barnet blir vått. Ett bra regnställ är ett måste i en barnfamilj, men ska du välja PU-regnkläder eller inte, och vad är egentligen PU för något?


 

Som utgångspunkt finns det två typer av regnkläder till barn:

  • Regnkläder i polyester men en utsida i polyuretan- även kallat PU.
  • Regnkläder gjorda i polyester med en så kallad DWR-behandling på utsidan och en tunnare coating på insidan. 

 

DWR står för Durable Water Repellent och är en typ av coating, dvs en slags ytbehandling. DWR-coatingen fungerar som teflonbeläggningen i en stekpanna och repellerar helt enkelt vattnet. En coating slits med tiden bort och det innebär att andningsförmågan och vattentätheten minskas. Därför ska DWR-behandlade kläder underhållas med tvätt och impregnering. 

 

Det är stor skillnad mellan dessa två typer av regnkläder och båda har sina fördelar och nackdelar. Låt oss därför titta närmre på vad de kan var för sig.

 

PU-regnkläder

Hos Eventyrsport hittar du många PU-regnkläder till barn. PU är en slags film av det syntetiska materialet polyuretan och appliceras precis som ett lager färg på utsidan av regnkläder i polyester. 

PU gör materialet mer robust och slitstarkt, samtidigt som materialet också blir vattentätt. Dessutom har PU-regnkläder den fördelen att dem isolerar ganska väl mot kyla.

Den vattentäta strukturen innebär dock att PU-regnkläder inte tillnärmelsevis har lika bra andningsförmåga som andra regnkläder i polyester. Det har dock börjat komma mer andningsbara PU-regnkläder på marknaden men än så länge är det primärt till vuxna.

Regnkläder i PU är tyngre än regnkläder i polyester, men sällan till den grad att det har någon betydelse för barnets rörlighet.

Om du är osäker på huruvida dina regnkläder har en PU-yta kan du kolla på lappen i kläderna, där står det t.ex. 60% polyester och 40% polyuretan/ PU.

 

Vanliga polyesterregnkläder

Vanliga polyesterregnkläder har, omvänt PU-regnkläder, en coating på insidan av materialet. Coatingen ses som en ljus eller matt insida på det färgade tyget. På utsidan har materialet fått en DWR-behandling som man inte kan se med blotta ögat. 

Regnkläder i polyester utan PU har ett mer mjukt och tyg-liknande material och andas något bättre är PU-regnkläder.

 

Ska jag välja med eller utan PU?

Om du har yngre barn i förskola eller dagis, är regnkläder med PU oftast ett bra val. Yngre barn har en lägre aktivitetsnivå än större barn och därför behöver de som regel inte så stort behov för att regnkläderna andas väl. Eftersom de inte rör sig lika mycket, är risken för att de fryser också större och här är som sagt PU-regnkläder ett ganska bra skydd mot kylan.

Till de lite äldre barnen kan det vara en fördel att välja regnkläder utan PU-coating pga. en bättre andningsförmåga. Om ditt barn är utomhus många timmar om dagen oavsett väder och vind, kan den extra vattentätheten hos PU-regnkläderna dock vara värt det ändå. 

Oavsett vilken typ av regnkläder som passar bäst till just ditt barn, är det viktigt att kläderna har en tillräckligt hög vattenpelare.

 

Vattentäthet mäts med hjälp av en så kallad vattenpelare. Vattenpelaren anger hur stor mängd vatten (millimeter) som 1 kvadratcentimeter av ett material kan stå emot innan vattnet tränger igenom. 

 

Till aktiva barn bör vattenpelaren vara minst 5.000 mm, så att de kan leka i vattenpölar och blöta sandlådor utan problem. För att vara på den säkra sidan kan du även satsa på regnkläder med tejpade sömmar.

Regnkläder kan i princip ha en hög vattenpelare utan att vara vattentäta, eftersom vattnet bland annat kan komma in genom sömmarna. Med tejpade sömmar får regnkläderna ett extra skydd mot väta.

 

Undvik vatten i strumporna

När barnen springer runt, leker och kastar sig ut i fantasifulla äventyr kan regnkläderna lätt glida upp, så att barnen blir kalla på armar och ben. Regnbyxor med en rem nederst i byxbenet kan vara en riktigt bra hjälp. På så vis kan man sätta fast remmen under gummistövlarna så att byxorna hålls på plats.

Se även till så att regnkläderna är tillräckligt långa, så att byxor och tröjor inte sticker ut under ärmar och byxben och suger åt sig vatten. Men kardborreband eller resår i ärmar och runt benen kan detta ofta undvikas.

 

På med reflexer

Att barnen kan känna sig trygga i sina kläder är A och O. Därför är det en riktigt bra ide att ha reflexer på regnstället- och gärna på fler ställen. Man rekommenderar att reflexerna sitter lågt, så att ljuset från billampor träffar reflexerna.

För att garantera högsta möjliga säkerhet för barnen, finns det också regler för snören i barnkläder. Därför ska du vara uppmärksam på att det på kläder till barn i 0-7 år t.ex. inte får finnas band eller knytsnören i huvud-hals regionen.

Du kan läsa mer om säkerhetskrav när det gäller barnkläder på konsumentverkets hemsida.

 

Ta hand om regnkläderna ordentligt

Regnkläder med PU ska tvättas så sällan som möjligt, eftersom tvätten sliter på PU-beläggningen, som inte kan läggas på igen. När regnkläderna blir smutsiga är det bäst att bara torka av de med en fuktig trasa eller skölja de under kranen.

Om regnkläderna är rejält smutsiga och trasan inte klarar av uppgiften bör kläderna tvättas med vrångsidan ut. Det är även viktigt att använda ett så skonsamt tvättmedel som möjligt och undvik sköljmedel.

PU-regnkläder kanintere-impregneras. 

Vanliga regnkläder i polyester utan PU tål däremot tvätt. Dessa regnkläder ska tvättas regelbundet och med ett enzymfritt tvättmedel för att undvika slitage på coating och lamineringar. 

Regnkläderna bör också re-impregneras då och då, eftersom barnens lek lätt sliter på DWR-behandlingen. Om tvättrådet tillåter, bör polyesterregnkläder torktumlas efter tvätten, så att impregneringen aktiveras.

 

Tvättmedel och impregnering hittar du här.

 

Se även:

Regnkläder till barn

Gummistövlar till barn

Blogginlägg: Vattenpelare i kläder

Råd och vägledning
Inlagd: Augusti 08, 2018
Författare: Eventyrsport Blogger