Stora ryggsäckar (över 40 liter)

61 Varor

Här hittar du vårt urval av stora ryggsäckar till resor, vandring och expeditioner. Dessa rymmer ca. 50-100 liter, och de kommer från t.ex. Haglöfs, Osprey, Fjällräven och Deuter.

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price
Laddar...

per sida
Stigande ordning

 1. Märke
  Namn
  Product price
 2. Märke
  Namn
  Product price
 3. Märke
  Namn
  Product price
 4. Märke
  Namn
  Product price
 5. Märke
  Namn
  Product price
 6. Märke
  Namn
  Product price

Stora ryggsäckar till vandring och resor 

En ryggsäck till vandring, expedition och resor ska vara funktionell men först och främst ska den sitta bra - och rätt!

När du ska investera i en ny ryggsäck är det flera saker du ska tänka på. Först och främst ska du överväga vad du har för krav ryggsäcken; ska du luffa i Asien eller är den bara till vardagsbehov här hemma i Sverige? När du är klar till att köpa ryggsäcken, ska du kolla efter passform, rygglängd och höftbältets bärfömåga m.m. Överväg också materialval, öppningar och evt. hur mycket du vill investera i din ryggsäck - är du nybörjare eller erfaren? Om du är osäker, kan du kontakta oss, så ska vi hjälpa dig att välja rätt ryggsäck.

En stor ryggsäck rymmer ca 50 liter och uppåt, och de flesta har bärsystemer som kan hantera upp till 25-30 kg packning. Eventyrsport har ett stort urval av tilltalande ryggsäckar från populära märken som Deuter, Osprey, Haglöfs och Fjällräven, och du hittar oftast bra erbjudanden på webbshoppen. 

Vandringsryggsäckar

Bekväma bärsystemer är avgörande i val av ryggsäck. Remmarna är i konstant beröring med din kropp under tiden du bär ryggsäcken, så de ska passa perfekt! De ska vara både breda och vadderade med ett skum som är hårt nog för att kunna bära packningens tyngd. Desto mjukare skum, desto snabbare faller de ihop. Formen ska vara sådan, att de varken skrapar på hals, axlar eller bröst.

Höftbältet är den viktigaste del av vandringsryggsäcken, så här får du inte gå på kompromiss. Bältet bär nämligen det mesta av vikten och överför den till din kropp. Höftbältet skall vara kraftigt och innehålla ett starkt skum, annars håller det inte i längden. Det som känns mjukt och behagligt i början, är oftast klent i det långa loppet. Vissa bälten kan formas till mha. värme. Bälten till kvinnor är dessutom vinklade annorlunda än dem till män.

Funktioner i de stora ryggsäckarna

Det finns så många funktioner i de stora ryggsäckarna, att det är för omfattande att gennemgå dem alla här, men vi tar de viktigaste.

Öppning

Det är alltid en toppöppning på en vandringsryggsäck. Det finns som regel ett topplock och så kanske locket kan justeras i höjden, således att det är möjligt att justera volymen av ryggsäcken eller t.ex. ha ett liggunderlag liggande tvärs över. Det blir vanligare och vanligare att det också är en frontöppning, så att man lätt kan komma åt innehållet. De bättre ryggsäckarna har en avlastning av dragkedjan, som annars blir ansträngd av vikten.

Kompression

Detta är en punkt som många ofta glömmer, men som är ganska viktig. Om din ryggsäck inte är helt full, kommer den att kännas slapp och okontrollerbar. Om du så komprimerar den, så att innehållet och ryggsäcken fyller så lite som möjligt, kommer du att få mycket bättre kontroll över den. Tyngdpunkten ska sitta så nära ryggen som möjligt, tänk bara på hävstångsprincipen som du kanske kommer ihåg från fysiklektionerna.

Sovsäcksrum

Om ryggsäcken kan delas i mitten, sägs den ha ett sovsäcksrum. Det refereras då till det nedersta rummet, som man kan få åtkomst till utifrån. Kontrollera att det är plats till din sovsäck, och att den ens kommer in. Det finns smarta lösningar för att få bredare öppningar som gör det hela lättare.

Sidofickor

Sidofickor kan användas till t.ex. vattenflaskor, men de kan också förvara tältpinnar eller fiskespön, som så också sitter under kompressionsremmarna. De avancerade modeller har flera öppningar, smarta remmar eller andra finurligheter.

Annat

Så är det ju frontöppningar, öglor och remmar till utrustning, fickor på bärselar och höftbältet, fickor till vätskesystemer osv. Allt detta är supersmart och praktiskt, men a och o är fortfarande att ryggsäcken ska passa just dig!

Reseryggsäck

Dessa ryggsäckar har oftare ett lättare bärsystem eftersom det inte är tänkt att man ska gå med dem i många timmar, men främst använda dem mellan olika transportmedel och övernattningsplatser. De har oftast en frontöppning, så att de mer eller mindre kan fungera som en resväska. Det kan vara möjligt att dölja bärsystemet under t.ex. flygtransporter - en genial detalj, och de kan till och med ha hjul- och bärhandtag, så det faktiskt är en 3-i-1 väska.

Tillbehör

Kom ihåg ett regnskydd till din ryggsäck (om det inte medföljer ett, vilket det gör på vissa modeller), så att innehållet inte blir blött. Alternativet är att packa vattentätt - men du kan också göra både och för säkerhets skull. Och om din ryggsäck ska med flyg eller annan transport, överväg dessutom en transportpåse eller flightbag.

Osprey-ryggsäckar

En av marknadens starkaste och mest innovative producenter af kvalitetsryggsäckar med mycket hög kvalitet, bärkomfort och funktionalitet, är Osprey. Här får du bl.a. möjlighet för att forma det viktiga höftbältet med värme på flera modeller. Många av Ospreys ryggsäckar är prisvinnare och det är inte utan grund, för här får du en ryggsäck utöver det vanliga. Men vi säljer också ryggsäckar från Haglöfs, Vaude, Fjällräven och Deuter - även dem med kvalitet och funktionalitet i framkant. 

Se också: