3 klassiska bergsturer från stuga till stuga

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 klassiska bergsturer från stuga till stuga
Inspiration
04 March 2019

3 klassiska bergsturer från stuga till stuga

Det är någonting fantastiskt med att vandra genom höga berg från stuga till stuga: ryggsäcken är lätt och i slutet av stigen väntar varje dag en stuga med varm mat på bordet, en kall öl på terassen, utsikt över bergen och en varm säng för natten. Här är tre förträffliga bergsturer från stuga till stuga. 

1 Tour de Mont Blanc

Det är ingen nyhet attt vandringen runt om Mont Blanc konsekvent infinner sig på diverse listor över de bästa vandringarna i Europa. Det är en av de mest populära rutter i Alperna men det finns fortfarande massor av möjligheter för att anpassa resan enligt dina behov.

Vandringen går genom Frankrike, Italien och Schweiz och här hittas ett mindre urval av stugor som mycket sällan sviker. Hela turen runt är 170 kilometer lång och folk sätter allt från en vecka till två på att ta sig genom de tre länderna och se Europas högsta berg från helt olika sidor.

Samtidigt vandrar man genom sju olika dalar. Man vandrar över väldoftande blomsterängar, genom steniga landskap som till synes verkar vara utan livstecken, förbi vattenfall och bergssjöar och så är det små byar längs vägen var man kan ta och slappa av lite och proviantera. 

Det är en del höjdmetrar längs vägen men stigarna är välmarkerade och det är trafik där ute så i stort sett alla med friska ben och sunt förnuft kan ta sig an en tur, var belöningarna är stora och kommer igen och igen när man vandrar in i en ny dal och över ett nytt pass och nya utsikter.

2 Picos de Europa

Fågelvägen är det inte mer än 20 kilometer från Atlantens blåa vågor på den spanska nordkusten till de robusta, spektakulära topparna i Picos de Europa.

Picos de Europa består av tre bergsmassor var gråa toppar pickar hål på himlen över gröna toppar och djupa sluttningar. Hela området är som skräddarsytt för vandringar och de simpla bergsretreaten och de trevliga penisionaten i byarna gör bergen tillgängliga med en liten ryggsäck som ger mer vinst ute på stigarna än om man packar den stora tunga ryggsäcken med på tur med tält.

Det finns massor av möjligheter att göra sin egna rutt på stigarna i Picos de Europa och området är litet nog för att du ska kunna uppleva det mesta på en veckas tid. 

Här vandrar du genom skuggiga, lugna skogar och kan svalka vandrarfötterna i uppfriskande bergssjöar samt vandra högt upp och i ett landskap var bergen är så barska som de är vackra. Om man har tur kan man få syn på en gåsgam på himlen, med en vingspann på nästan tre meter är det en ordentlig krabat till fågel.

3 Gran Paradiso Nationalpark

Toppar i närheten av de magiska 4000 meter. Dramatiska, djupa dalar. Idylliska ängar var edelweiss och bergsliljor nickar mot himlen. 57 glaciärer. Gran Paradiso är inte bara Italiens äldsta nationalpark - det är också ett otroligt fint område att snöra vandringsskorna i.

Man kan exempelvis välja att korsa hela nationalparken. Det tar omkring en veckas tid och längs vägen kan man vila trötta ben och huvuden, mättade av stora intryck i en rad rustiska retreats som drivs av den italienska bergsföreningen.

Vill man gärna högre så ligger Gran Paradiso toppen och lurar över alla andra toppar. Det är det enda berget på över 4000 meter som uteslutande ligger innanför Italiens gränser. Toppen är dock inte för alla, för även om det inte är tal om teknisk bergsbestigning är det trots allt ofta en bra idé med isdubbar under kängorna. 

Den sista fördelen med Gran Paradiso: det är långt färre människor på stigarna än det är i Mont Blanc området som inte ligger långt därifrån.

Du kan läsa mer om Tour de Mont Blanc på www.autourdumontblanc.com

Du kan läsa mer om Picos de Europa på www.thepicosdeeuropa.com

Du kan läsa mer om Gran Paradiso på www.parks.it/parco.nazionale.gran.paradiso 


Relevanta länkar: 

Vandringsstavar

Utrustning

Jackor

Underkläder

Inspiration
Posted: March 04, 2019
Categories: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden