3 svenska nationalparker norr om polcirkeln

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 svenska nationalparker norr om polcirkeln
Inspiration
04 March 2019

3 svenska nationalparker norr om polcirkeln

Norra Sverige är en guldgruva av naturupplevelser. Uppe, norr om Polcirkeln ligger enorma skyddade naturområden. Vi tittar här närmare på tre nationalparker som uppfyller alla drömmar om att uppleva ett av Europas mest oberörda naturområden. 

Norr om Polcirkeln i det svenska ligger Laponia. Området är en del av UNESCO's världsarv och det är samtidigt Europas största sammanhängande, orörda naturområde. I allt är det 9 400 km² var det är naturen - inte människor - som härskar. När området ingick i UNESCO: s världsarvslista 1996, löd grunden bland annat såhär: 

" Området är ett framstående exempel på hur jorden har utvecklat sig geologiskt och hur ekologiska och biologiska föränndringar sker idag. Här finns till och med enastående naturfenomen med en exceptionell naturskönnhet och betydelsefull naturlig mångfaldhet, inklusive ett bestånd av brun björn och en alpin flora(...) Området har varit bebott av samerna från förhistorisk tid; det är ett av de sista, det största och mest välbevarade exempel på ett område med nomadiska grupper med säsongsmönster, med sommarbetande renflockar, en sed som var vanlig i de tidiga stadierna av människornas ekonomiska och sociala utveckling". 

Det är massor av möjligheter för att uppleva området ute på vandringsstigarna. Det bästa stället att starta på är i områdets nationalparker.


1. Sarek Nationalpark

Letar du efter ren vildmark, var de enda spåren av människann är dem som sätts av vandringskängorna, så ta en titt på Sarek Nationalpark. Här finns nämligen inga markerade stigar. Inga stugor. Inga faciliteter. Här finns bara oberörd, storslående natur med breda dalar, kyliga älvar, branta fjäll, stora glaciärer, blanka bergssjöar och brusande vattenfall. Då det är naturen som härskar i Sarek är här inte så många vandrare som på de markerade lederna i norra Sverige. Tar man ut i området ska man således vara redo på att klara sig själv och ha mat med för hela turen.

Det är en riktigt bra idé att ha erfarenhet av fjällvandring innan man går in i Sarek. Här kan hjälpen vara långt borta om man skulle ha otur. Har man dock vildmarkskunskaperna för att vandra i Sarek så är belöningen enorm.

2. Padjelanta Nationalpark

Gillar du stora öppna landskap så kasta blicken på Padjelanta Nationnalpark. Vilda blommor lyser upp ängarna i klara färger på de högslätter parken är berömd för. Så alla sjöar, de finns det massor av och så är det i övrigt långt till horisonten och högt till himlen.

Lapland är som känt samernas land och vandrar man här om sommaren kan man vara tursam och se dem med deras stora renflockar. Det är en syn man sent glömmer. Det finns självklart även vilda djur i området och om man är lyckligt lottad kan det vara att man får syn på den skygga polarräven, de sköra lemlarna, den vackra snöugglan, den förrädiska järven eller den svävande kungsörnen.

Det går inga vägar in i nationalparken men sätter man en halv dags på det som det tar att komma dit in på vandringsstigarna, så varför inte stanna lite längre? 

Det finns stugor att övernatta i och annvänder man sig av dem behöver man inte packa tält, liggunderlag och sovsäck i ryggsäcken, som därmed sitter lättare på skuldrorna. 

3. Muddus Nationalpark

Man märker tydligt att man här högt norrut i Muddus Nationalpark. Häruppe hittar man nämligen den svenska taiga, var enorma landskap är överströdda med myrar och urskogar. Man blir inte heller lurad på överväldigande vattenfall och djupa raviner.

Här finns stillhet. Här finns plats. 

Här finns också fem simpla stugor man kan övernatta i och därmed lätta vikten i ryggsäcken.

Så ska man hålla ögonen öppna. Muddus är nämligen hem för bland annat lo, järv och björn som man dock ska vara väldigt tursam om man ska få syn på.

Renarna har man mycket större chans att få syn på. 

Läs mer om Sarek Nationalpark www.sverigesnationalparker.se/park/sarek-nationalpark

Läs mer om Padjelanta www.sverigesnationalparker.se/park/padjelanta--badjelannda-nationalpark

Läs mer om Muddus Nationalpark www.sverigesnationalparker.se/park/muddus--muttos-nationalpark


Relevanta länkar:

Vandringsskor

Vandringskängor

Vandringssandaler

Sovsaker

Inspiration
Posted: March 04, 2019
Författare: Opdag Verden