Vad är en softshell och när ska du använda den?

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vad är en softshell och när ska du använda den?
Råd och vägledning
19 April 2021

Vad är en softshell och när ska du använda den?

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Frederik Thurøe

- Vandrare, längdskidåkare och soldat - älskar att sova utomhus!
Du står i längdskidåknings spår i Norge. Solen skiner från en molnfri himmel, snön ligger vackert och solen skiner. Det är ungefär -5 grader - perfekt längdskidåknings väder. Du rör på dig och får upp pulsen, svettas. Du blir fuktig men det lägger du inte märke till.  Dina kläder transporterar fukt bort från kroppen och ut genom ditt yttre lager - din softshell.

 

En softshell är den perfekta jackan för dig om du älskar att ge den gas utomhus - även i väder med temperament. Du kanske tycker att din skaljacka är för kraftig och inte andas nog. Men du vill fortfarande stänga av för vind och små droppar uppifrån. Välj så en softshell!

Här i artikeln lär du dig mer om följande saker:

1) Vad är en softshell och vad kan den?

2) Varför är en softshell den perfekta utomhusjackan?

3) Vad ska du hålla ett öga på när du väljer softshell?


 

Vad är en softshell och vad kan den?

Hvad er en softshell? - Eventyrsport

En softshell kan tillverkas av många olika material. Bomull, polyester och nylon är vanliga material man hittar softshells i och det finns också många olika jackor som ingår i kategorin "softshells". Det kan till exempel. vara en G1000-jacka från Fjällräven, som är gjord av en blandning av bomull och polyester, eller det kan vara en softshell av nylon med lite elastan i materialet, så jackan blir får fint stretch och följer dina rörelser. Jackorna har vanligtvis fått en behandling - antingen en beläggning eller gammaldags vax - vilket gör dem vind- och vattentåliga. Du kan se vårt stora utbud av softshells för både kvinnor och män här.

Till skillnad från en skaljacka, som är helt vind- och vattentät (och som du kan läsa om här), är en softshell bara vind- och vattenavvisande. Men de är i sin tur betydligt mer andningsbara och därmed idealiska för aktiviteter där du har högre puls och avger mycket värme och fukt. Du måste få den transporterad bort från kroppen så snart som möjligt så att du inte blir våt och kall.

Med den här typen av aktiviteter är det viktigt att ditt yttre lager inte blir för tätt, för då förblir fukten på insidan av ditt yttre lager och kan inte komma undan - då blir du kall och våt. Du kanske har upplevt det om du har cyklat i en lite för skrapad regnjacka. Då kan du vara lika våt inuti som ute. Och det vill du förmodligen undvika när du är på tur - åtminstone skulle jag vilja!

 

Varför är en softshell den perfekta utomhusjackan?

Det stora plus med softshells är, som jag sa, att de är extremt andningsbara. Softshells är därför perfekta när du behöver skyddas mot vind, där det inte regnar och där du är fysiskt aktiv.

 

Vad är softshellen perfekt att använda för?

Nedan hittar du en handfull aktiviteter som en softshell skulle vara perfekt att använda till.

  

1) Längskidåkning

Softshell til langrend - Eventyrsport

När du skidar - och inte gör det så snabbt att du bara behöver ha löparkläder - då är en softshell ganska fantastisk att använda som ytterlager. Den tar både lite vind men låter också mycket vind passera igenom så att du hålls sval nog. Om du till och med bär ullunderkläder är din outfit perfekt för en fantastisk dag på skidor. Om du bara behöver en uppdatering om hur treskikts principen fungerar, ta en titt på min artikel här. Du måste dock komma ihåg en varmare jacka och kanske en skaljacka om du tar en paus och det blåser mycket. Kom ihåg att ta på dig extra kläder innan du börjar frysa!


2) Bergsklättring

Softshell til bjergbestigning - Eventyrsport

Även för bergsklättring är en softshell ett självklart val. Den är vanligtvis gjord av ett ganska hållbart material så att du kan andas i det. Dessutom kan den lätt ta en snöstorm, som du ibland kan uppleva om du kommer tillräckligt långt upp i höjderna. Här kan du eventuellt kombinera din jacka med ett par softshellbyxor - då skyddar du också underkroppen medan du kan bli av med värmen.


  

3) En sval dag i skogen

Softshell til hverdag - Eventyrsport

En softshell kan också vara bra som ett snabbt yttre lager för en sval dag i skogen, där du vill vara beredd att tåla lite regndusch, men du tror att din skaljacka kommer att vara för mycket att bära. Du ser också softshells i stadsbilden, i en värld med olika versioner, och de ser vanligtvis lite mindre ut som de skaljackorna. På våren, när solen skiner, men också vinden, är en softshell ett självklart val. Du känner snabbt att skaljackan är för stram när solen bakar, men när solen går bakom ett moln och vinden ger en bra chock, vill du ha lite värme och vindtäthet. Därav softshellen!


4) På cykeln

Softshell til cykling - Eventyrsport

Förutom ovanstående kan din nya softshell också vara perfekt att använda på cykelturen fram och tillbaka från jobbet. Som sagt är det en bra allroundjacka, eftersom den tar tillräckligt med vatten så att du inte blir genomvåt  nog vind så att du inte blir nedkylt och andas tillräckligt så att du inte blir blöt inifrån av din egna svett. Vad ska du tänka på när du väljer softshell?

När du ska välja vilken softshell du ska köpa kan du med fördel hålla ett öga på vilka material den är tillverkad av, hur mycket den väger, om den har huva eller inte, men också om den är vatten- och vindtät med vax eller med en spraybehandling. Med vax kan du till stor del själv bestämma hur mycket den ska andas och hur vattentätt du vill ha den.

Kom också ihåg:

... att prova den softshell du har köpt, med den mängd kläder du behöver ha under. Och returnera den inom 365 dagar om den inte passar.

... att en softshell inte tål regn i längre tid - då blir du våt.

Trevlig resa!


4 fantastiska softshells för män och kvinnor


Råd och vägledning
Inlagd: April 19, 2021
Författare: Eventyrsport Blogger