Vilken overall ska du välja?

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vilken overall ska du välja?
Råd och vägledning
12 Augusti 2018

Vilken overall ska du välja?

När familjens yngsta medlemmar ska ge sig ut och utforska världen under höst och vinter ska de givetvis ha på sig ordentliga kläder. Ett naturligt val är overallen, men vad ska man vara uppmärksam på när man ska välja overall? Vi guidar dig.


Overallen är ett suveränt val när barnen ska ut och röja runt i brandgula lövhögar eller i snön som föll under natten. Nu för tiden finns det ett stort urval på marknaden och det är lätt att känna sig vilse i djungeln. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer overaller till familjens yngsta äventyrare. 

 

Hur hög ska vattenpelaren vara?

Hvilken_flyverdragt_skal_du_vaelge

Vattenpelare

Det är givetvis viktigt att barnens overaller kan hålla regnet ute, så att lite vatten från ovan inte förstör leken. Vattentäthet beräknas med hjälp av en så kallad vattenpelare, eller vattenpelartryck. Vattenpelaren anger hur stor mängd vatten (mätt i millimeter) 1 kvadratcentimeter av materialet kan stå emot innan vattnet går igenom

När man pratar om kläder, är en vattenpelare på runt 4.000 mm normalt sett tillräckligt för att hålla vattnet på avstånd. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på att delar av overallen ofta utsätts för ett mer direkt tryck, och att vattnet därför kan pressas igenom här. Det gäller t.ex. knän och rumpa, precis som att en eventuell ryggsäck kan trycka ner på axlarna.

Om dina barn är utomhus ofta, oavsett väder, är det en smart idé att gå efter en overall med en högre vattenpelare, gärna på 10.000 mm eller mer.  Välj eventuellt också en overall som har förstärkningar på t.ex. knäna. 

Du kan läsa mer om vattenpelare i kläder här.

Varför är tejpade sömmar viktigt?

Även om en overall har en hög vattenpelare, är den inte nödvändigtvis ett speciellt bra värn mot väta, så länge sömmarna inte är tejpade eller svetsade. Ett material kan i princip aldrig vara 100% vattentätt, men med tejpade eller svetsade sömmar är sannolikheten för detta betydligt större.

Det är viktigt att komma ihåg att en overall inte nödvändigtvis är det bästa valet som barnen ska ge sig ut i kraftigt regnväder. Overaller är bäst i kallt och torrt väder, så om utomhusaktiviteter i kraftigt regn står på agendan, eller om lekplatsen är ordentligt lerig, är regnkläder oftast att föredra.

Ska du välja en overall med membran eller coating?

För att barnen ska kunna springa och leka utan att overallen blir helt fuktig och otrevlig, är det viktigt att välja en overall som håller regnet ute men samtidigt låter kroppen andas. När man tillverkar kläder, som både ska vara vattentäta/ vattenavvisande och andas, finns det två beprövade metoder: inbyggt membran eller coating. 

 

Membran

Kort sagt är ett membran en bit tyg som är vattentätt åt ena sidan men tillåter vattenånga att passera åt andra hållet. Membranen kan därför förstås som ett slags filter, som låter svetten komma ut från kläderna utan att regnet kan tränga in. Det finns många olika typer av membran, bland annat Gore-Tex® och eVent®. 

Hur andningsbart och vattentätt ett membran är kan variera lite från typ till typ, men som utgångspunkt kan man säga att en overall med membran ger god möjlighet för att hålla både regn och svett borta.

 

Coating

En lite billigare lösning är en coating. Coating fungerar lite som ett lager färg som sprutas på plagget- som regel på insidan.

Coatingen har samma ändamål och funktion som membranen, men en coating är inte lika stark som ett membran och har som regel inte samma andningsförmåga. 

Om du ska välja en overall med membran eller coating beror till stor del på hur mycket den ska användas, på vilket sätt den ska användas, vem som ska använda den- och så givetvis av vilken budget man har. Fundera därför på om du har mindre barn som primärt sitter eller står stilla, eller är dom äldre och mer aktiva, så att man behöver bättre ventilation och stor slitstyrka.

 

Varför impregnering? 

Oavsett om du väljer en overall med membran eller coating är det viktigt att du regelbundet tvättar och re-impregnerar overallen med en bra impregnering.

Overaller med en så kallad PU-coating ska dock endast tvättas sällan, eftersom tvätten sliter på PU-coatingen som inte kan påföras igen. Du kan inte re-impregnera overaller med PU-coating. Överväg att använda en miljövänlig impregnering, t.ex. impregnering från Granger’s

 

Polyester eller nylon?

Overaller görs i både polyester och nylon, båda materialen är snabbtorkande och svettransporterande. Skillnaden ligger i priset och slitstyrkan. Nylon är ofta dyrare än polyester men är i gengäld också mer slitstarkt. 

Hur hittar du rätt storlek?

Hvilken_flyverdragt_skal_du_vaelge2

Det är fantastiskt att se hur barnen hela tiden växer, men med tillväxt kommer också det klassiska problemet som alla föräldrar känner till; när fossingarna plötsligt inte är så små längre och kroppen växer ur kläderna lite för snabbt.

När du köper en overall är det viktigt att den inte är för stor, då kan ditt barn få svårt att hålla värmen. Med det sagt ska overallen heller inte vara för liten, eftersom barnet givetvis ska kunna röra sig obehindrat.

Storlekar på overaller kan variera mycket från märke till märke, men som utgångspunkt ska overallen köpas en smula för stor. En tumregel är att man ska kunna ta ett ordentligt tag i overallen över axeln eller i grenen, så att det finns ca 10 cm extra att röra sig med. Det är viktigt att det inte rör sig om mer än 10 cm.

Kom ihåg, overallen bör fortfarande sluta tätt runt händer och fötter, så att det inte kommer in kall luft, vatten eller smuts.


Tips: Kolla om ditt barn kan, eller på sikt kommer kunna ta på och av sig overallen själv. Det är en stor fördel när barnen själva kan hjälpa till med ytterkläderna. Lägg t.ex. märke till om barnet kan få tag i dragkedjan och om den glider lätt.

 

Extend Size: Låt overallen växa med ditt barn

Flera märken har börjat att göra overaller med lite inbyggd magi; arm- och benlängd kan förlängas ett par centimeter, så att overallen hänger med när barnet växer. På så vis kan overallen användas längre, så har man sparat dom pengarna!

Denna ”teknologin” kallas bland annat Extend Size (Didriksons) och Expandable Size (Isbjörn).

Ja tack till säkerhet!

Även om barn genererar en ovärderlig glädje kan man inte förneka att de är ett dyrt nöje. Därför kan det vara frestande att köpa en billig overall utomlands, men då kan du inte vara säker på att den uppfyller de stränga svenska kraven som ställs på utformandet av overaller. 

Det gäller bland annat helt specifika regler för var det får lov att sitta snören och remmar, samt längden på dessa. Du kan läsa mer om säkerhetskrav när det gäller barnkläder på konsumentverkets hemsida

Av säkerhetsskäl,och för att det är praktiskt, är det även en smart idé att välja en overall som har en avtagbar luva, som inte stängs under hakan. Se även till så att overallen har bra reflexer. 

 

Hållbara och miljövänliga val

Man har inte mycket till övers för den nyköpta overallen om den visar sig innehålla ämnen som kan vara skadliga för barnet nu eller på sikt. Var därför uppmärksam på vad overallen innehåller och hur den är tillverkad.

Du kan t.ex. välja en overall som är bluesign®-certifierad. Det så kallade bluesign®-systemet garanterar exempelvis högsta krav av konsumentsäkerhet och minimal påverkan på miljö och människor. Fokus ligger bland annat på att eliminera skadliga ämnen i kläderna redan under första delen i tillverkningsprocessen. 

Håll även utkik efter om kläderna är utan fluorocarbon (PFC/FC/flour), eftersom vissa typer av flour kan vara skadliga för både människan och miljön.

Tvätta dessutom gärna ditt barns overall och övriga kläder innan ni börjar använda dem.

Råd och vägledning
Inlagd: Augusti 12, 2018
Författare: Nana S Rafn