3 guideböcker om vandring och friluftsliv

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 guideböcker om vandring och friluftsliv
Inspiration
14 September 2019

3 guideböcker om vandring och friluftsliv

Vill du börja vandra? Gå ut på stigarna och njuta av naturen. Känna lugnet i sinnet. Håll dig i form och upplev naturen på nära håll. Vi har grävt fram tre böcker som alla hjälper dig att komma igång.

Vandring og friluftsliv av Mette Mortensen

Fler och fler människor vill ut i naturen, känna terrängen och sakta ner på tempot så det finns gott om överskott för att njuta av hela upplevelsen. En del människor drömmer om att sova utomhus och utomhusmåltider i det fria hör naturligtvis med.

Men hur får du styr på det hela och kommer igång om du inte har provat det tidigare?

Den här boken är skriven för dig som drömmer om att känna friheten med att komma ut i naturen - antingen under flera dagar med "sitt hem på ryggen" eller på de något kortare resorna med lunchpaket och varmt kaffe.

Utgångspunkten är att ge läsaren de grundläggande färdigheterna som krävs för kunna stanna, gå och spendera natten på ett tryggt och säkert sätt, och läsaren är utrustas med kunskaper att bedöma sina egna behov och kunna packa och anpassa sin ryggsäck enligt detta.

Boken granskar de försiktighetsåtgärder som krävs om man ska hålla sig mätt, varm och torr i naturen och den ger inputs och kunskap hur man väljer rätt utomhusutrustning. Det kommer också att finnas svar på vad du behöver, till exempel när du måste hitta din väg med en karta och kompass på egen hand, om du får en blåsa, bli stucken av en geting och vad som annars kan dyka upp för små utmaningar.


Vandring i Sydsverige av Rene Ljunggren

Föreställ dig din helt egen resa i något som liknar en vildmark i glest befolkade skogar, och ditt eget läger med sprakande lägereldar och bålmat när solen går ner över skogsjön.

Den svenska naturen skiljer sig markant från den danska. Den kännetecknas av stenar och ett trollliknande landskap med enorma, luftiga skogar med grön mossa och blåbär i botten. Skoglandskapet korsas av bäckar och små och stora sjöar.

Sydsveriges fria natur innehåller ett antal markerade vandringsleder med fina vindskydd för övernattningar och är lämpliga för helgturer året runt. Men det är inte bara de markerade rutterna som drar. Det finns faktiskt goda möjligheter att gå dina egna vägar utanför stigarna, där sjöar och vattendrag utgör en grund för "bushcamps", där du kan vara helt ostörd av andra och nära vatten för matlagning.

Boken handlar om hur man går igång ensam eller med goda vandringsvänner. Hur man lär sig gå utanför de markerade rutterna och hur man hittar de bästa platserna och de mest ödsliga vandringslederna antingen på spåren eller utanför eller en kombination av bägge. Du kommer att lära dig att läsa de dolda möjligheterna på utomhuskartan, och du kommer att lära dig att hitta den perfekta vägen genom terrängen till de vackra övernattningsställena.

Du kommer också att få instruktioner på hur du planerar och förutser möjliga och okända hinder på vägen. Hinder du måste ta dig över för att komma framåt, men som också gör din resa till en riktigt häftig upplevelse.


Friluftsliv – Fra drøm til virkelighed av Jens Bursell

Här är en bjässe på 1,6 kilo och 376 sidor, som erbjuder massor av inspiration för nya upplevelser och äventyr i naturen.

Boken granskar systematiskt praktiska färdigheter utomhus och kunskap: reseplanering; mat, bränsle och ruttplanering; kläder och utrustning; orientering; vandringsteknik och säkerhet; camping sommar och vinter; tändningseldar och primitiv matlagning; samhörighet, kamratskap och att ha det bra tillsammans.

Du hittar också ett antal inspirerande kapitel om kajakpaddling, paddling, cykling, skidåkning och vandring med snöskor, klättring och bergsbestigning samt en introduktion till naturens skafferi.

Boken är en uppdaterad version av Friluftsliv från 2001 med den senaste kunskapen om friluftsliv kompletterad med många nya foton.

                         


Inspiration
Posted: September 14, 2019
Författare: Opdag Verden