3 vandrarhemligheter i Östeuropa

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
3 vandrarhemligheter i Östeuropa
Inspiration
13 December 2018

3 vandrarhemligheter i Östeuropa

Även om Östeuropa har förbättrats på vandringskartan under de senaste åren, finns det fortfarande gott om rutter och områden som är okända för de flesta. Här väntar fantastisk bergslandskap, spännande kultur och bara ett fåtal anda mänskor på stigarna. Det är bara att ge sig iväg!


1 Peaks of the Balkans Trail

Balkan har många äventyr som bara väntar på att bli upptäckta med vandringsskor och ryggsäck. Här är landskapen ofta stora och otämda, det finns en stark och spännande lokal kultur, och då riskerar du inte att gå en promenad med andra vandrare. Tvärtom, du har en stor chans att ha de flesta saker till stor del för dig själv.

Peaks of the Balkans Trail slingrar sig genom de tre länderna Albanien, Kosovo och Montenegro. Här vandrar du genom djupa, frodiga dalar, förbi stora vattenfall och glänsande sjöar, nära under dramatiska klipptoppar och genom byarna som ger en extra touch och en inblick i en kultur långt ifrån den vi känner i Norden.

Här kan du fortfarande stöta på hästsvagnar på de små landsvägarna, i trädgårdarna plockas granatäpplen och i skogarna lurar vargen runt.

Detta faktum kan hjälpa vissa att göra det till ett uppenbart val att övernatta med lokalbefolkningen som driver små, rustika hotell och värdshus. Det är möjligt att tillbringa natten inomhus på hela rutten, som totalt är 192 kilometer lång. Folk brukar spendera 10 till 14 dagar på att genomföra vandringen.

Du kan läsa mer om toppen av Balkanstigen här.

2 Rila-bergen

Bulgarien är inte direkt på topplistan när vandrare från vår del av världen väljer sin nästa destination, men det finns mycket att hämta här. I Rila-bergen i Bulgarien finns det så mycket som 29 toppar som stiger till en höjd på mer än 2500 meter. Mellan dem kan du utforska mer än 200 glaciärsjöar, och sedan svänger två av Europas långa vandringsleder, E4 och E8, sig igenom Rila-bergen.

Som en extra bonus kan du välja om du vill gå med ett tält, underlag, sovsäck och köksredskap, slå upp tältet under stjärnorna och ha allt för dig själv, eller om du föredrar en lättare ryggsäck och ett tak över huvudet på natten.

Det finns 20 bemannade stugor och fem refugium, där du kan övernatta och till och med få en varm måltid. Du kan också ta dig till områdets bergsbyar när det blir mörkt och tillbringa natten i pensionat.

Allt som allt hittar du utmärkta vandringar på både märkta och omärkta stigar och det finns både dagsturer och längre rutter.

Du kan läsa mer om vandring i Rila-bergen här.

3 Tatra-bergen

Tatrabergen är den högsta delen av Karpaterna och utgör gränsen mellan Polen och Slovakien. Här väntar ett nätverk med 275 kilometer markerade vandringsleder som slingrar in och ut mellan toppar och dalar.

Topparna är inte oerhört höga jämfört med några av de högre bergskedjorna i Europa, men de robusta klipptopparna stiger till en liten höjd av 2500 meter och är ganska dramatiska.

En bra sak med Tatrabergen är att det är möjligt att hitta turer för människor på alla möjliga nivåer. Här är resor för familjen, för nybörjare som vill prova på fjällvandring och för de erfarna som letar efter nya, fantastiska upplevelser.

Om du vill komma till toppen kan du till exempel gå kursen mot Polens högsta berg, Rysy. I själva verket har toppen tre toppar, som var och en ger en utmärkt dagstur.

Det är inte tillåtet att övernatta i tält i parken men det finns åtta stugor att övernatta i.

Du kan läsa mer om vandring i Tratrabergen här och här

Härunder hittar du länkar till relevanta skor och utrustning

Vandringskängor och vandringsskor

Vandringsstavar

Dricksystem och flaskor

Foto: SSokolov via Shutterstock.


Inspiration
Inlagd: December 13, 2018
Kategorier: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden