'Great Walks' på Nya Zeeland

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
'Great Walks' på Nya Zeeland
Råd och vägledning
05 March 2019

'Great Walks' på Nya Zeeland

Naturen på Nya Zeeland lockar vandrare från hela världen. De dras av överkomliga rutter i allt från alpina berglandskap med snötäckta toppar, jungfru lika bergssjöar, frodiga dalar och djupa fjjordar till vulkaniska månlandskap och orörda kuststräckor med regnskog och sandstränder.

Landet har till och med en lång och stolt vandringstradition och det blir gjort mycket för att göra vandringsstigarna tillgängliga för folk. 

Bland annat därför har landet sina såkallade '9 Great Walks', som är nyzeeländarnas eget bud på landets 9 bästa stigar.

Dit räknas bland annat klassikern Tongariro Northern Circuit, var turkosa sjöar, nakna vulkanlandskap, alpina ängar och konformade vulkaner lyser upp. 

Abel Tasman Coast Track bjuder på droppande, frodiga skogar, fjärran sandstränder och ett milt klimat.

Routeburn Track är ett överflödighetshorn av alpina landskap när de är som bäst, med öppna ängar, djupa dalar och bergstoppar till horisonten.

De nio stigarna på listan är inte bara fantastiska, de är även beskrivna ner i detaljer så att det ska vara lätt att planlägga turerna på dem och hitta övernattning. Tillsammans skapar de ett populärt nätverk av stigar som lockar folk från hela världen. 

3 nya Great Walks

Nu blir nätverket utvecklat. Nya Zeelands '9 Great Walks' blir uppenbarligen '12 Great Walks' då det finns planer på att sätta till tre stigar. 

Te Paki Coastal Track i Northland följer den robusta kustlinjen 48 km, eller tre till fyra dagars vandring var man längs vägen måste klara sig själv och sova i tält.

Hump Ridge Track i Southland är en tre dagars lång rundtur i södra fjjordlandet med långsträckt utsikt över det blåa vattnet, den vackra kusten och bergstoppar. Länngs vägen kan man sova i stugor. Queen Charlotte Track i Marlborough Sounds är med sina kustskogar, fina bukter och berg redan en klassiker med natur i särklass.

"Vi har nu 9 Great Walks i världsklass, som alla tar flera dagar att vandra och visar upp Nya Zeelands säregna lanskap, natur och kultur. Rutterna har välutvecklade stigar, samt stugor och faciliteter av hög standard som säkerställer en tillgänglig upplevelse i särklass. Några av rutterna blir mer befolkade i högsäsongen. Genom att utveckla nätverket av Great Walks kan vi möta det stigande intresset för vandringsmöjligheter i världsklass, bland såväl nyzeeländare som utlänningar", säger Lou Sanson som är Director General i Department of Conservation


På www.doc.govt.nz kan du läsa mer om Nya Zeelands Great Walks och hitta beskrivningar av en lång rad andra vandringar i landet. 


Relevanta länkar: 

Bagage

Skor

Sovsäckar

Hammockar

Råd och vägledning
Posted: March 05, 2019
Författare: Opdag Verden