Håll utrustningen torr ute på tur

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Håll utrustningen torr ute på tur
Råd och vägledning
29 Oktober 2018

Håll utrustningen torr ute på tur

Regn kan förstöra resan om du inte är beredd på det. Här tittar vi närmare på utrustning som kan säkerställa att resan är bra, även om en dusch tvättar in.

Det är oerhört viktigt att du, efter en lyckad promenad på vandringslederna, kan öppna ryggsäcken utan att upptäcka att din utrustning ligger och seglar i sin egen sjö. Dessutom måste du ha en torr plats att övernatta på om resan ska bli en lyckad upplevelse.

Du kan säkra bägge genom att se till att du har rätt utrustning med dig. Här är 9 utrustningar som hjälper dig på resan när det regnar.

1 Regnskydd för ryggsäcken

Det här är de få ryggsäckarna som i sig är vattentäta om regnet verkligen faller ner. Kontrollera därför att du har ett regnskydd med som kan dras över ryggsäcken om det börjar regna. Vissa ryggsäckar har redan ett regnskydd när du köper dem, men har inte din, så köp en separat.

2 Drybags

Det finns ingen anledning att ta några chanser när det gäller våtutrustning - om du någonsin har försökt packa en våt sovsäck ner i ryggsäcken efter en dag i regnet, är du förmodligen överens. Överväg därför att packa din viktigaste utrustning i drybags.

Dessa är vattentäta väskor som håller din utrustning torr om vattnet har kommit in i ryggsäcken. Sovsäckar och kläder är till exempel bra att packa i drybags, eftersom det är oerhört viktigt att kunna ta på sig torra kläder och få en god natts sömn efter en regnig dag på stigarna.

3 Vattentätt skydd för telefonen

Det är ingen hemlighet att smartphones inte är särskilt glada över att bli våta, men ett vattentätt skydd för mobilen säkerställer att det inte går sönder.

Samtidigt kan du använda telefonen som du brukar göra, eftersom de flesta omslag är gjorda så att du både kan använda skärmen och prata igenom det.

4 Håll kartan torr

En våt karta används inte till så mycket, men om du köper ett vattentät kartfodral behöver du inte oroa dig. Vattentäta kartfickor är ofta gjorda med ett snöre så att du kan bära dem runt halsen och enkelt läsa kartan när du vandrar.

5 Tarp

En presenning är en bit vattentät segel som du kan spänna upp och sitta eller ligga under i skydd från regnet. Det är användbart under pausen när det regnar, eller för lägret så du inte behöver krypa in i tältet direkt. Det är till exempel riktigt trevligt om man är flera på en tur tillsammans. Då kan ni sitta tillsammans under presenningen istället för att behöva skynda in i egna tält så snart ni når lägret.

6 Tältet

Om du förväntar dig eller fruktar regn på resan är det en bra idé att ta med ett tält som har en stor apsis. Det är det ofta tal om med tunneltält. Med en stor apsis har du möjlighet att förvara din utrustning under och du kan använda apsisen för att laga mat under i skydd från regnet.

7 Tältunderlag till tältet

Om det har regnat mycket kan marken där du slår upp ditt tält blötläggas. Ett tältunderlag till tältet hjälper dig att skydda dig mot den våta jorden, vilket kan ge fukt i innertältet. Du lägger ut tältunderlaget under själva innertältet. Det hjälper också till att skydda innertältet.

8 Tändstickor

Om det har varit en kall och våt dag är det fantastiskt att kunna tända en eld för att värma dig på kvällen. Det kan därför vara en bra idé att packa ett litet startpaket för lägereld i ryggsäcken. En sådant kit innehåller något som är bra att tända eld med, liksom något som kan göra en eld, även om det är vått. Det kan till exempel vara ett tändstål som är effektivt och fungerar även när det är vått. Du kan också använda stormlighter eller vattentäta tändstickor.

9 Fibersovsäckar

Om det finns en hög risk för regn på resan är det en bra idé att packa med en fiber-sovsäck istället för en dun-sovsäck. Fibersovsäckar värms upp även när de blir våta, medan dunen kollapsar när den blir våt och förlorar därmed dess isolerande egenskaper.

Råd och vägledning
Inlagd: Oktober 29, 2018
Författare: Opdag Verden