Välj de bästa vandringskängorna: Den ultimata guiden

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Välj de bästa vandringskängorna: Den ultimata guiden
Råd och vägledning
27 September 2022

Välj de bästa vandringskängorna: Den ultimata guiden

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Martin Termansen

- Bergsbestigare, vandrare och orienteringslöpare. Äventyr är viktigare än redskap ... men redskap är också viktigt





Vandringskängor är en av de viktigaste investeringarna som du kan göra när du ska ut och njuta av naturen. Men utbudet av vandringskängor är stort, och oavsett vilka modeller man klickar sig fram till och läser om så låter de ju bra. Med denna guide får du den kunskap du behöver för att hitta dina nya drömkängor.


Vi får svar på de frågor som är viktiga när du köper vandringskängor:

  1. Hur styv ska kängans sula vara?
  2. Hur ska ankelstödet vara?
  3. Ska kängan vara vattentät?
  4. Vilka material ska kängans ovandel vara i?
  5. Hur mycket eller lite underhåll önskar du?
  6. Hur varm ska kängan vara?
  7. Hur hittar du rätt storlek och passform?
  8. Förslag på de bästa vandringskängorna för olika ändamål.

 

Vi brukar säga att man hittar den rätta kängan baserat på två saker: aktivitet och anatomi. Med aktivitet menar vi hur många timmar i sträck du ska ha kängorna på fötterna, vart i världen du ska, hur mycket packning du har på ryggen och hur knöligt underlaget du ska gå på är.

Börja med att fundera på detta och fokusera på de aktiviteter som kängan oftast kommer ställas inför och eventuellt de aktiviteter som är de hårdaste. T.ex. kommer kängorna köpta för en bestigning av Kilimanjaro användas på väldigt många träningsturer. Kängorna ska alltså passa för dessa turer i skogarna. Men det viktigaste är att kängorna sitter bra när det verkligen gäller: på själva bestigningen av Afrikas högsta berg.

Med anatomi menar vi hur din fot är uppbyggd, hur starka fotleder du har och om du har några problem som knölar, hälsporre eller nedsjunken framfot. Inga fötter är lika. Det är viktigt att du därför inte bara utan vidare köper den känga som din vän rekommenderade sist ni var på tur, även om den verkligen lät skön. Du ska hitta en känga som matchar din unika anatomi.

Kan du besvara frågorna ovanför utifrån din aktivitet och din anatomi, ja, då har du ett riktigt bra utgångsläge för att navigera mellan alla de många modellerna av vandringskängor.



1. Hur styv ska kängans sula vara?

Bedste vandrestøvler - såle - vibram såle

 

En vandringskängas sula delas in i tre olika lager: inläggssula, mellansula och yttersula. Här är det mellansulan som verkligen avgör hur styv din känga är.

Inläggssulan, även kallad innersulan, är det lager som din fot är i kontakt med när du kliver i kängan. Den är gjord för att ge lätt stötdämpning och ge stöd. Den ska gärna kunna tas ur och vädras, torkas och eventuellt bytas ut. Det skriver vi mer om längre ner.

Mellansulan ger stabilitet, stötdämpning och styvhet till kängan. Mellansulor fås huvudsakligen i ett av två olika material: PU och EVA.


EVA för lätt vandring

Vi rekommenderar att du väljer en vandringskänga med en mellansula av EVA om du ska gå enstaka dagsturer på ett jämnt underlag och utan tung packning på ryggen. Då får du den lättaste kängan, bästa stötdämpningen och de mest flexibla sulorna. EVA (etylenvinylacetat) framställs genom att en massa luftbubblor innesluts i ett skummaterial. Det är just luftbubblorna som ger EVA de förträffliga stötdämpande egenskaperna. EVA finns med olika hårdhet beroende på hur många och stora luftbubblor som inneslutits i skummet: ju fler luftbubblor, desto mjukare och desto mer stötdämpning är det alltså i materialet. 

PU för hård vandring

Ska du gå många dagar i streck på ett ojämnt underlag och eventuellt med tung packning, rekommenderar vi istället en vandringskänga med mellansula av PU, så du har bevarad stötdämpning kombinerat med hög stabilitet – på hela vandringen. PU (polyuretan) är ett hårdare material och det känns mer gummiaktigt än det luftiga EVA-materialet. PU är mer slitstarkt än EVA och PU har alltså inte samma tendens att komprimeras med tiden. 

 

Om du tycker att alla vandringskängor känns för styva

Om du inte är van vid att gå i vandringskängor kommer du oavsett vilken slags mellansula du väljer uppleva att dina nya vandringskängor känns styva, klumpiga och väldigt annorlunda från vardagsskorna. Men i ojämn terräng är det lyckligtvis inte ett par vardagsskor du ska använda. Låt dig därför inte avskräckas när du provar ett par vandringskängor första gången. De måste och får inte kännas som ett par sneakers. Lita på att dina ben och fötter fort vänjer sig vid att förskonas från ojämnheter och hjälps iväg med dina nya, lite styvare vänner.


Yttersulan

Yttersulan, även kallad slitsulan, är den del av sulan som är i kontakt med det underlag du går på. Den är i gummi och har ett mönster som ger halkskydd. Det finns otaliga mönster och gummityper för olika ändamål. I praktiken kan du oftast se på mönstret och avgöra hur ”grovt” det verkar – ju ojämnare det ser ut, desto bättre greppar det i underlaget. 

Vibramsulor – är det bara det enda rätta?

En av de mest erkända tillverkarna av sulor till vandringskängor är det italienska företaget Vibram. De tillverkar sulor som kängtillverkarna sedan köper och sätter på sina vandringskängor. Vibramsulorna kan kännas igen på den gula logotypen som oftast finns placerad mitt under yttersulan.

Man kan inte säga att bara för att en vandringskänga har en Vibramsula är den bra till det ena eller det andra. Vibram tillverkar nämligen många olika slags sulor, så det är viktigt att du också ser efter hur kraftigt mönster yttersulan har, hur styv sulan uppges vara och om mellansulan är av EVA eller PU. Många märken tillverkar också egna fina sulor som är i nivå med Vibrams kvalitet. 


Sulans livslängd

När du köper ett par nya vandringskängor får du dessvärre inte tro att de håller för evigt. Med tiden kommer yttersulan slitas ner och mönstret kommer därför långsamt ge mindre och mindre friktion mot underlaget. Men det är ännu viktigare att vara uppmärksam på att efter många kilometers användning kommer mellansulan långsamt komprimeras, och vandringskängorna kommer inte längre erbjuda samma stötdämpning. De kommer därför vid en viss tidpunkt inte vara bra att gå i längre för fötter, knä- och höftleder.

Men hur är det då om resten av kängan fortfarande är utmärkt? Vissa vandringskängor kan när de blivit rejält utslitna sulas om, alltså få en ny mellan- och yttersula. Det kräver att kängan är av den så kallade cementerade konstruktionen, vilket betyder att mellan- och yttersulan har limmats på.

  

2. Hur ska ankelstödet vara?

Høje vandrestøvler eller lave vandrestølver? Find den rigtige ankelstøtte.


Många av oss är vana från vår vardag vid att våra anklar inte belastas något särskilt. Det beror på att de ytor som vi normalt går runt på ofta är helt plana. Så är det bara inte när vi rör oss ute i naturen.

Ankelstödet är därför en av de viktigaste anledningarna till att överhuvudtaget gå med kängor. Står du flera dagar från målet med en kraftigt stukad ankel och en stor ryggsäck är goda råd dyra. Ju högre och styvare skaft din vandringskänga har, desto bättre stöd får du. Men är ett högt och styvt skaft då inte bara alltid lösningen? 


Lågt skaft för lätt vandring

Ska du gå i mera platt terräng eller inte ha en särskilt tung ryggsäck på ryggen så rekommenderar vi att du väljer en vandringskänga med ett mellanhögt eller lågt skaft för att få maximal rörelsefrihet och en lättare känga att släpa på.


Högt skaft för hård vandring

Ska du gå i ojämn terräng med tung packning rekommenderar vi att du väljer en känga med ett högt skaft. Då får du det bästa stödet och du minskar risken för fotledsskador. Det gäller självklart särskilt om du lider av dåliga fotleder eller tidigare skador. 

Vissa föredrar också lågt skaft om de vandrar på bergsstigar med ojämnt underlag. Det beror på att det höga skaftet förutom att ge stöd också låser fast underbenet och på så sätt minskar rörelsefriheten. Vi rekommenderar ändå att du för bergsterräng satsar på en högskaftad vandringskänga, såvida du inte är en van vandrare med mycket erfarenhet och träning och har starka anklar.

 

3. Ska kängan vara vattentät?

vandtætte vandrestøver eller åndbare vandrestøvler? Få svaret her

Vattentäta vandringskängor eller ej – ämnet ger upphov till många diskussioner. Fuktiga fötter är och förblir bara en direktväg till blåsor och kalla tår. Här kan ett membran hjälpa – men priset är en lägre andningsförmåga.


Membrankängor för våta omgivningar

Ett membran är ett lager i kängans ovandel som stoppats mellan inner- och yttermaterialet. Membranet är utformat för att vara vattentätt, men samtidigt låta fukt och värme släppas ur kängan. Membrankängor är alltså vattentäta, men rinner det t.ex. in vatten ovanifrån torkar kängorna inte på samma sätt medan du går. Dessutom kommer kängor med membran under alla omständigheter andas mindre än ett par membranfria kängor. Ska du vandra någonstans där det regnar mycket, där du kommer gå mycket i vått gräs eller våt undervegetation eller där du ska korsa många vattensamlingar, så är membrankängor ett riktigt bra val.

 

Membranfria kängor för varma fötter och torra omgivningar

Välimpregnerade membranfria läderkängor kan hålla ute riktigt mycket vatten, men de blir alltså aldrig hundra procent vattentäta. I gengäld andas membranfria kängor något mer än liknande kängor med membran, och har de väl blivit våta torkar de lättare och snabbare än membrankängor. Lider du av svettiga fötter eller ska vandra på ett ställe där det sällan regnar men är varmt, så är membranfria kängor ett riktigt bra val.

Den enkla lösningen är självklart att ha ett par av varje slag, så du kan välja utifrån årstid och förväntad fuktighet. Men i verkligheten får nog de flesta av oss nöja sig med ett enda par vandringskängor. Du bör därför överväga vilka förhållanden du oftast rör dig i och sedan välja till eller bort vattentäthet utifrån detta. 

 

4. Vilka material ska kängans ovandel vara i?

Vandrestøvler i syntetisk materiale eller lædervandrestøvler - få svaret her

Det finns vandringskängor i många olika material, men vilket material passar för dina behov? Generellt är det en bra idé att skilja mellan: syntetmaterial som andas och är lätta och därför fungerar bra för varma fötter och lättare vandring; och läder, som är mer slitstarkt och hållbart och därför fungerar bra för hårdare vandring och önskan om ett långvarigt förhållande till de nya kängorna. Båda slags kängor finns både med och utan membran. 


Varma fötter, varma omgivningar: Välj syntetmaterial

Om du ska vandra hemmavid eller i varmare områden och andningsförmåga därför är viktigt för dig så är syntetmaterial, som nylon och polyester, ofta att föredra. Dessutom är syntetmaterial billigare och väger en del mindre än läder, så du får ofta några ganska lätta kängor.

Nylon och polyester är relativt mjuka material så kängan är oftast skön att ha på, men du får samtidigt inte samma ankelstöd och support som i en läderkänga. Syntetmaterial är dessutom inte särskilt slitstarka – och jo, vandringskängor får många smällar under deras livstid. Kängor i dessa material har därför oftast förstärkningar på utvalda ställen i läder eller gummi.

Kom också ihåg att kängor i syntetmaterial är väldigt enkla att underhålla. Läs mer om det längre ner.


Slitstyrka och bra stöd: Välj läder

Om du ska använda ett par hållbara kängor med bra slitstyrka på fjället t.ex., så är kängor i läder bra att sikta på. Läder finns i olika utgåvor med olika egenskaper. Här går vi igenom de viktigaste typerna:

Kärnläder består av narvsidan (ovansidan) av djurhuden. Det är inte ytbehandlat, har hög celltäthet och är tillverkat av det mest slitstarka lagret av djurhuden, och kärnläder kan därför kännas stelt. Den slutna ytan gör kärnläder ganska vattenavvisande och det är lätt att hålla rent. Nackdelarna är i gengäld att kärnläder andas sämre än andra typer av läder, det är tungt och det tar lång tid att torka om det väl blivit genomblött.

Nubuckläder är slipat kärnläder. Det är en mjukare typ av läder som på många sätt påminner om mocka. Nubuck har en mjuk och manchesterliknande yta, men blir slätare, blankare och mörkare i färgen när du behandlar det med läderfett eller vax. Det har lägre celltäthet och andas därför också mer än kärnläder, men det är sedan i gengäld mindre slitstarkt. 

Mocka tillverkas av spaltsidan (baksidan) av djurhuden, och det har en råare yta med tydliga fibertrådar. Det är tunnare än kärnläder och nubuck och det är mindre slitstarkt. I gengäld är mocka lättare och har bättre andningsförmåga och det är billigare att producera.

Jakläder är en särskilt slitstark typ av läder och finns oftast som slätt läder som inte är ytbehandlat. Majoriteten av produktionen av denna lädertyp sker i Tibet på mer än 4 000 meters höjd. Här har jakarna utvecklat sin starka hud eftersom de lever i ett så hårt klimat. Man kan därför skära lädret tunnare och ändå uppnå samma slitstyrka som med traditionellt kärnläder och nubuck, och du får därför en lättare, smidigare och mera andningsbar känga p.g.a. det tunnare materialet. Jakläder är lite tunnare än andra lädertyper och det används ofta i vandringskängor i den bättre änden av kvalitetsskalan. Dessutom har jakläder ofta en mycket fin struktur. Jakläder är p.g.a. sin mindre tjocklek i gengäld inte lika vattenavvisande som kärnläder och nubuck. Det behöver därför oftare vårdas om du vill bibehålla en ordentlig vattenavvisande förmåga.


5. Hur mycket eller lite underhåll av dina vandringskängor önskar du?

Hvordan vedligeholder jeg vandrestøvler? Få svaret her

Skötsel och impregnering är helt avgörande för dina nya kängors funktion och livslängd. Hur mycket material kängorna ska ha beror på materialet i kängans ovandel: Syntetmaterial kräver mindre underhåll än läder.


Så lite underhåll som möjligt: Välj syntetmaterial eller mocka

Om du vill ha så lite underhåll som möjligt bör du sträva efter en känga i syntetmaterial eller mocka och med inga eller få läderdetaljer. Då slipper du undan med att tvätta kängorna efter användning och att impregnera dem då och då.

Denna slags känga bör tvättas efter användning så smuts och lera inte sitter och torkar ut kängan eller eventuellt förstör membranet. Då och då kommer alla vandringskängor också må bra av en omgång impregnering – även de med membran – annars ryker andningsförmågan. Spreja impregneringssprej på den fuktiga kängan så impregneringsvätskan under vattenfasen fördelas in genom kängans yttertyg. Se till att göra det från rätt avstånd, vilket ofta anges på sprejflaskan. Torka sedan kängan med en ren trasa och låt kängan torka en halv dag i rumstemperatur. Då är du redo för ännu fler kilometer med torra fötter och välskötta kängor.


Så lång livslängd som möjligt: Välj läder

Läderkängor måste också tvättas och eventuellt impregneras precis som kängor i syntetmaterial, men de kräver dessutom lädervård emellanåt. I gengäld har läderkängor fler levnadsår i sig om de bara underhålls ordentligt.

Läderkängor mår alltså riktigt bra av en omgång ”hudvård” efter tvätt och före impregnering. Om du inte ger lädret lite vax ett par gånger om året så torkar lädret nämligen ut med tiden och spricker till slut. Innan du överväger att ge läderkängorna impregneringssprej, så applicera skovax i tunna lager på den torra och rena läderkängan. Om du väljer ett skovax med naturliga ingredienser går det bra att använda fingrarna för proceduren. Lädret blir mörkare och slätare och får en lite annorlunda look. Se till att komma åt ordentligt i krokarna, alla sömmar och plösen så hela kängan är välbehandlad. Om läderkängan är med membran räcker det att ge ett tunt lager vax så du inte täpper till andningsförmågan för mycket. Är läderkängan utan membran bör du jobba på lite mer med vaxet så du i högre grad täpper till sömmarna och själva lädret blir mer vattenavvisande. Låt kängorna stå över natten så vaxet riktigt kan tränga in i lädret. Om det nästa dag fortfarande är överflödigt vax kvar på kängan kan du använda en mjuk borste för att fördela det sista vaxet runt på kängan. Använd aldrig en ugn eller annan uppvärmningsmetod för att få vaxet att ”smälta in” i kängan, som vissa rekommenderar. Du riskerar att torka ut lädret med denna metod och limningar i sulan och eventuellt membran går mycket fortare sönder.

Är kängan fodrad med läder på insidan mår detta också bra av lite skötsel. Använd en fet handkräm utan parfym och parabener, smörj ut den i dina händer och massera in krämen på insidans läder. På så sätt motverkar du också att detta läder torkar ut av saltet från din fotsvett, du ser till att fodret förblir härligt mjukt och dessutom får du mjuka händer av det.

Underhåll lönar sig

Som du kan se är det alltså lite mer arbete med att underhålla lädervandringskängor. Du måste göra upp med dig själv innan du väljer kängor i läder om du är villig att lägga ner det arbete som behövs för att du ska få en optimal upplevelse och de ska hålla så länge som möjligt. Med det sagt så är välskötta läderkängor riktigt sköna att vandra i och de kan hålla mycket, mycket länge.  

 

6. Hur varm ska kängan vara?

Varme vandrestøvler og vandrestøvler med for?

De flesta vandringskängor kommer med en lätt skumvaddering mellan inner- och yttermaterialet. Dessa vandringskängor kan oftast användas till det allra mesta. Skumvaddering har främst som syfte att ge stöd och komfort, och skummet i skaftet kommer t.ex. med tiden formas efter dina fotleder och hindra att fotknölarna skaver mot kängan.


För vandringen i värme eller de varma fötterna

För vandringen på Kreta eller Caminon kan det vara en bra idé att välja en känga med tunnare skumvaddering kombinerat med hög andningsförmåga. Välj bort membran och leta efter en lätt känga, gärna i syntetmaterial.

 

För vandringen i värme eller de varma fötterna

För vandringen på Kreta eller Caminon kan det vara en bra idé att välja en känga med tunnare skumvaddering kombinerat med hög andningsförmåga. Välj bort membran och leta efter en lätt känga, gärna i syntetmaterial.

 

För vandringen i kyla eller de kalla fötterna

Ska du vandra i mycket kalla trakter, t.ex. i Norge på vintern, kan det vara en bra idé att välja en känga med tjockare vaddering och eventuellt ett varmt innerfoder. Det är dock få bra vandringskängor som är tjockt vadderade, och ska du dit där det blir riktigt kallt är det alltså viktigt att du kommer ihåg att ha gott om plats för en tjock ullstrumpa. Du kan också byta ut inläggssulorna mot en termomodell i ull – det är faktiskt förvånansvärt effektivt då kylan till stor del kommer underifrån.

 

Till vardags under hela vintern

Ska du använda vandringskängorna till vardags under hela vintern både ute och inne, bör du fundera över hur du undviker kalla fötter när du vistas utomhus och undviker för varma fötter när du vistas inomhus. Ett sätt att lyckas med detta är att välja en vandringskänga med skönt innerfoder – men utan membran. Bara kängorna är välimpregnerade kan de lätt klara lite regn eller våtsnö. Och utan membran kan du gott sitta många timmar på kontoret i varma kängor utan att få genomblöta strumpor av svett för att fötterna blir för varma.

Rent allmänt kommer vandringskängor typiskt sett med en av två typer av foder: Membrankängor kommer med ett tunt tygfoder, ofta med skinnkant överst i skaftet; membranfria kängor kommer med ett foder i mjukt, slitstarkt skinn. Ingen av dessa fodertyper är i sig själva oftast varmare än den andra. Kolla istället efter skumvaddering, extra foder i fiber eller päls och om det finns plats för en tjock strumpa.

 

7. Hur hittar du rätt storlek och passform?

Find vandrestøvlen der passer din fod

Att köpa vandringskängor är lite som ett bilköp: Det bör inte vara ett impulsköp och det kräver att man har provkört några olika modeller. Du ska alltså gärna ta dig tid att prova flera olika typer av kängor och riktigt känna efter vilken modell och storlek som passar dig bäst.

 

Välj rätt storlek

Ja, det säger ju sig självt att rätt storlek är en bra utgångspunkt. Vissa säger att du ska gå upp ett nummer eller två i storlek jämfört med dina vardagsskor när du väljer vandringskängor, men är det så enkelt? Självklart inte. Vissa märken är små i storleken, andra märken är stora i storleken. Dessutom är det viktigt att en vandringskänga sitter nära foten så du inte glider runt i den, men självklart får den inte klämma åt någonstans. Det handlar alltså om att pröva sig fram med olika modeller i flera olika storlekar.

 

Tre metoder för att bedöma storleken

Tycker du också att det är svårt att märka om kängan har rätt storlek? Prova eventuellt dessa tips:

  1. Se på inläggssulan. Börja med att ta ur inläggssulan och ställ dig på den iförd passande strumpor. Är din fot lite bredare än inläggssulan ska du inte bli förskräckt, då kängans form gör att där kängan är bredast alltid är bredare än inläggssulan. Men i längden är det viktigt att det är ungefär en centimeter mellan toppen på din längsta tå och framkanten på sulan. Då finns det nämligen plats för att du ska kunna glida lite framåt när du går i nedförsbacke utan att du stöter emot änden på kängan med tårna och riskerar att tårna blir alldeles blå.
  2. Kliv helt enkelt framåt i en löst snörad känga och känn efter om du kan klämma ner ett finger bak vid hälen.
  3. Prova att ha på de ordentligt snörade kängorna medan du står på ett snett underlag. Ställ dig med tårna neråt och tryck lite med fötterna. Glider du framåt i kängan? Det är okej att glida lite framåt, och det är okej att kunna känna ovansidan och sidorna inuti kängan med dina tår. Men du ska alltså inte uppleva att dina tår stöter emot framdelen på kängan. Då måste du prova kängan i ett halvt eller helt nummer större.

Välj rätt passform

När du har valt ut ett par bra modeller och hittat rätt storlek är du alltså inte helt färdig än. Du kan nämligen nörda ner dig i nog så många detaljer om vandringskängornas material och olika funktioner, men det som gör vandringskängan till en älskad följeslagare är och förblir den goda passformen. Att hitta en god passform är lättare sagt än gjort. Våra fötter är nämligen mycket olika till formen, och även om din vän höjer sina vandringskängor till skyarna är det alltså inte säkert att just den modellen kommer sitta bra på din fot. Om du vill vara säker på att hitta helt rätt vandringskängor med helt rätt passform så handlar det om att prova några olika modeller på fötterna.

 

Tre saker som kännetecknar god passform

  1. Stöd runt hälen. Fyller din häl inte ut hela vandringskängan kommer kängan mycket lätt glappa och skava, och det kommer ge möjlighet till blåsor. Ett smart test du kan prova är att gå uppför en trappa men bara röra trappstegen med framdelen på kängorna. På så sätt får du ett stort drag kring hälen och du kan lättare avgöra om din häl lyfter sig i kängan. Lyfter hälen sig mycket vid varje steg kommer det ge ökad risk för skavsår och blåsor. Tänk på att det är svårt att undgå ett litet hällyft med detta test, särskilt i mycket styva kängor. Men använd testet för att jämföra hällyftet i olika modeller. Hälgreppet kompletteras i övrigt av de snöröglor som ofta sitter långt ner och lite för sig själva på kängan. Se till att strama åt dem ordentligt. Om du har hittat de perfekta vandringskängorna men de ändå inte sitter ordentligt om hälen, kan det ibland lösas med ett par bra inläggssulor med gott hälstöd. Mer om det nedan.
  2. Nära passform runt foten utan att det stramar någonstans. På så sätt ger vandringskängan dig optimalt stöd och den kan med tiden ge efter lite i bredden utan att den kommer att sitta för löst. Kan foten röra sig och rotera kommer du riskera att mista en del av din balans och känsla av underlaget.
  3. Plats för att röra på tårna. Det är särskilt viktigt om du ska vandra i kuperad terräng, där du med framdelen på kängan i nedförsbackar ofta kommer glida fram en smula och platsen för tårna kommer bli trängre.

 

Se till att snöra kängorna ordentligt

Det kan låta som ett banalt råd, men det är inte nödvändigtvis så enkelt som det låter.

Det finns inga skor som sitter bra om de inte är ordentligt snörade. Det är alltså viktigt att du ser till att snöra vandringskängorna ordentligt när du provar dem. En dålig snörning där du inte drar till tillräckligt i hälgreppets snöröglor kommer få dig att känna att hälen glappar. Om det kan ordnas med ordentlig snörning och kängan i övrigt sitter perfekt så skulle det ju vara förargligt att välja bort kängan p.g.a. detta.

I många vandringskängor med mellanhögt skaft till högt skaft är snörsystemet tvådelat. Det innebär att det sitter en snörögla mellan ankeln och vristen, den så kallade låsöglan, som låser snöret. På så sätt kan du spänna åt själva foten tätt och låta ankelstödet sitta löst – eller tvärtom. Det är riktigt smart när du går i kuperad terräng. Här vill du normalt sett få snörningen över vristen att spänna åt ordentligt när det går brant nedför, så du inte riskerar att glida framåt i vandringskängan. Har du inte mycket vikt på ryggen kan du snöra ankeln lösare och på det sättet få den bästa komforten. Omvänt kan du om dina fötter svullnar upp lossa kängan just över vristen, medan du fortsatt kan ha ankeln ordentligt spänd.

Det är alltså lite mer komplicerat att snöra en vandringskänga än ett par vanliga skor, och det är därför viktigt att du experimenterar lite med snörningen innan du avskriver en känga p.g.a. dålig passform.

 

Har du breda eller smala fötter?

Olika kängmodeller kommer i olika bredder. Ett par smala fötter i breda kängor kan innebära att foten kommer att halka runt, vilket ger friktion och därmed blåsor. Omvänt kommer ett par breda fötter i smala kängor ge tryck och press på fötter och tår, vilket också ger blåsor.

Vissa märken är kända för att tillverka lite bredare modeller, t.ex. Viking och Keen.


Bra inläggssulor kan hjälpa med passformen

Det är få vandringskängor som kommer specifikt med högt eller lågt hålfotsstöd. Behöver du extra stöd rekommenderar vi att du skaffar dig ett par bra inläggssulor tillsammans med vandringskängan. Behöver du inte högt eller lågt hålfotsstöd kan ett par extra bra inläggssulor ändå förhöja upplevelsen av dina nya kängor betydligt.

Inläggssulor som säljs löst finns med olika grader av hålfotsstöd. Det kan hjälpa kängan med att ge din fot ett mer individuellt anpassat stöd och stabilitet och hålla din fot på plats nere i kängan. När din vikt fördelas jämnt i din fot och ner i sulan motverkas risken för att du alltför snabbt får trötta och ömma fötter – och på sikt skador. 

Även om ett par bra inläggssulor i ett par bra vandringskängor kan vara skadeförebyggande, rekommenderar vi att du går med dina befintliga skador till en fysioterapeut eller en professionell ortoped och får vägledning för ditt specifika problem.


Prova med rätt vandringsstrumpor

För att få ett helt riktigt intryck av dina nya vandringskängor rekommenderar vi att du provar dem tillsammans med de strumpor som du ändå har tänkt dig vandra i senare.

Och använd nu några bra vandringsstrumpor. Vi tycker att bra vandringsstrumpor utgör ena halvan för att skapa god komfort för dina fötter. Oavsett hur bra vandringskängor du har på fötterna så kommer en dålig bomullsstrumpa kunna förstöra den goda upplevelsen. Vi rekommenderar att du som minst har två par bra vandringsstrumpor så du alltid har ett torrt par att byta till i rasterna på vandringen. Har du inte redan ett par bra vandringsstrumpor, köp då ett eller två par tillsammans med dina nya vandringskängor så du kan prova allt samtidigt.

De lämpligaste materialen för vandringsstrumpor är ull och syntettyg och gärna en blandning av de två. Ull kan användas länge utan att börja lukta, den är mjuk och behaglig om fötterna och den känns inte kall även om den blir våt. Syntettyg ökar hållbarheten på strumporna och ger goda svettransporterande egenskaper.

Det kan vara en bra idé att välja ett par vandringsstrumpor med lite extra vaddering om hälen och tårna. Det är ändå inte här du svettas mest och den extra vadderingen ger extra skydd mot blåsor.



Beställ hem vandringskängorna och prova dem

Vi har 365 dagars returrätt så länge varan inte använts. Dessutom har vi alltid gratis frakt och returfrakt. Det rekommenderar vi i allra högsta grad att du utnyttjar när du har hittat dina potentiella nya vandringskängor hos oss. Köp hem dem och prova att gå runt i dem ett par timmar hemma – inomhus så klart. Det kan t.ex. vara i samband med att du ändå står och lagar mat eller på söndagen när du kanske lägger ett par timmar på att göra rent hemma. Samordna det gärna så att det sker sist på dagen eller kanske direkt efter en löptur eller promenad (i andra skor så klart). Efter en fysisk aktivitet kommer fötterna nämligen normalt vara lite mer ömma och svullna, och det kommer i högre grad kunna efterlikna hur kängorna känns efter en lång dag på stigarna.

Efter ett par timmars användning inomhus kommer du lättare kunna avgöra om det finns vissa ställen i vandringskängan där den klämmer eller verkar för lös. Och det är lite bättre att upptäcka det medan du ännu kan skicka tillbaka kängorna och få pengarna tillbaka med ett leende.


Gå in kängan

Gå vandrestøvler til

Det stämmer att kängor ofta blir bättre efter 30–50 kilometers användning, men en ny vandringskänga ska sitta bra från första dagen. Det är viktigt. Om du känner att kängorna klämmer, gör ont eller är alltför lösa när du sätter ner fötterna i dem första gången så är det antingen fel storlek eller fel modell. 

Men ligger det då inget i det där med att gå in vandringskängor? Jo, självklart. Ett par helt nya kängor kommer vara så styva i materialen att om du ger dig av på en lång vandring direkt så kommer du ha ökad risk för blåsor och skavsår. Därför ska kängorna lugnt och saka gås in så de blir mjukare på de ställen där just dina fötter böjer och svänger.

Att kängorna har gåtts in är däremot ingen garanti för att inte få blåsor. Men det minskar risken, och tillsammans med ett par bra vandringsstrumpor ger det dig den absolut bästa grunden för några trevliga, långa vandringar.

 

Til sist...

Om du har övervägt vilken slags aktivitet dina nya kängor främst ska användas till så kommer du nu kunna svara mer precist på några av de ovanstående frågorna.

Och kom ihåg att kängköp är lite som bilköp. Det finns ingen anledning att köpa en stor, terränggående bil om du bara ska köra bilen till och från jobbet. På samma vis ska du välja en vandringskänga som passar för din aktivitet och anatomi, och inte bara gå på den häftigaste och dyraste kängan utan tanke på dina egentliga behov.


 

Råd och vägledning
Inlagd: September 27, 2022
Författare: Eventyrsport Blogger